Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nederlands team op rampplek MH17 bergt stoffelijke resten

Uitgedroogde zonnebloemen in het rampgebied van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines.
Uitgedroogde zonnebloemen in het rampgebied van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Foto ANP/Pierre Crom.

Op de rampplek van vlucht MH17 heeft een Nederlands bergingsteam samen met de Oekraïense hulpdienst SES stoffelijke resten geborgen. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Een paar weken geleden werd al bekend dat de Oekraïense rampenbestrijdingsdienst SES weer naar het gebied zou afreizen om te zoeken naar stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17, alsmede hun persoonlijke bezittingen. Een kleine Nederlandse missie kon zich vandaag bij de SES aansluiten, aldus premier Rutte:

“Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.”

De situatie zou nu wel veilig genoeg zijn om Nederlandse experts naar het gebied te sturen. Dat is anders geweest. De berging werd de afgelopen maanden bemoeilijkt door de aanhoudende gevechten tussen rebellen en Oekraïense militairen.

Naar Charkov

De stoffelijke resten zijn overgebracht naar Charkov, de stad in het oosten van Oekraïne waar sinds de ramp op 17 juli Nederlandse onderzoekers aan het werk zijn. Daar wordt een eerste forensisch onderzoek uitgevoerd. Daarna worden de resten naar Nederland gevlogen. Dat zal gepaard gaan met hetzelfde ceremonieel als bij de eerdere vluchten die stoffelijke resten naar Nederland brachten.

Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

‘Geen zaken met separatisten’

Rutte (VVD) ging ook in op de kritiek op het handelen van het kabinet rond de nasleep van de ramp met MH17. De premier blijft erbij dat Nederland niet moest onderhandelen met de pro-Russische rebellen in Oekraïne. Tv-programma Nieuwsuur meldde eerder deze week op basis van gesprekken van hooggeplaatste betrokkenen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin, dat Kiev er geen problemen mee zou hebben gehad als Nederland direct met de rebellen had onderhandeld over toegang tot het rampgebied.

Dit spreekt de regering van Oekraïne nu tegen in een verklaring op de site van de ambassade in Nederland. Klimkin heeft zijn uitspraken vandaag rechtgezet in een gesprek met zijn collega Bert Koenders (PvdA), zei Rutte. Oekraïne stelt het toch niet op prijs dat Nederland rechtstreeks zaken zou doen met de separatisten.

De gedenkplek voor de slachtoffers op Schiphol was vandaag voor het laatst te bezoeken. De condoleances, knuffels en briefjes die de afgelopen drie maanden werden achtergelaten worden bewaard, maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk, meldt persbureau Novum.