OM eist 500 euro boete tegen Mein Kampf-verkoper

Foto ANP / Evert Elzinga

De galeriehouder die wordt vervolgd voor het verkopen van Adolf Hilters Mein Kampf moet als het aan justitie ligt een boete van vijfhonderd euro betalen. Het OM eiste vrijdag ook een voorwaardelijke boete van hetzelfde bedrag, met een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam vindt dat Michiel van Eyck over de schreef is gegaan door het antiquarische boek te verkopen zonder wetenschappelijk of journalistiek doel. Hij had voorlichting moeten geven over discriminatie.

Over 2 weken uitspraak

In het boek uit de jaren twintig van de vorige eeuw staan de ideeën van Adolf Hitler over ras, politiek en de toekomst van Duitsland. Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de Amsterdamse galerie. Bij een doorzoeking werd vervolgens een exemplaar in beslag genomen. Dat krijgt hij als het aan het OM ligt niet terug.

De rechtbank in Amsterdam neemt de tijd om tot een uispraak te komen en doet pas op 21 november uitspraak. Over het algemeen volgt een uitspraak al na twee weken. (Novum)