Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Kritisch over de slavernij? Kalifaat is juist trots

Illustratie Cameron Cardow

Ze propageren de slavernij en beroepen zich daarbij op de Koran. Voor volgelingen van IS staat de ongelijkwaardigheid van mensen vast. Arabist Leo Kwarten over de opkomst van een verontrustende trend.

Begin oktober maakte de Islamitische Staat (IS) trots bekend de traditie van slavernij in ere te hebben hersteld. In de vierde editie van Dabiq, het glossy Engelstalige magazine van IS, schrijft een woordvoerder dat de terreurbeweging dit vergeten aspect van de islamitische wet (sharia) zijn oorspronkelijke betekenis heeft teruggegeven.

In augustus had IS al de daad bij het woord gevoegd, na de val van de stad Sinjar in Noord-Irak, waarbij tweeduizend yezidische vrouwen en kinderen als slaven werden afgevoerd. Eerder hadden IS-strijders hun echtgenoten en vaders voor hun ogen vermoord.

De leiders van het kalifaat waren niet over een nacht ijs gegaan. Zo hadden wetsgeleerden voorafgaande aan de aanval op Sinjar opdracht gekregen te bepalen of yezidi’s ongelovigen waren of afvalligen, aldus Dabiq.

Ongelovigen, luidde hun oordeel. „Aldus behandelde IS deze groep zoals de geleerden voorschreven”, staat in het tijdschrift. „In tegenstelling tot christenen en joden kwamen ze niet in aanmerking voor het betalen van afkoopbelasting. Ook mochten hun vrouwen tot slaaf worden gemaakt, in tegenstelling tot afvallige vrouwen die slechts kunnen kiezen tussen inkeer of het zwaard.”

Lees vandaag verder in NRC Handelsblad: ‘Kritisch over de slavernij? Kalifaat is juist trots’ (€)