Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Cartoonist moet tekening over ‘louche’ advocaat rectificeren

Advocaat Theo Hiddema had een rectificatie geëist nadat een cartoon in een stadskrant was gepubliceerd waarin hij als 'louche' werd omschreven.
Advocaat Theo Hiddema had een rectificatie geëist nadat een cartoon in een stadskrant was gepubliceerd waarin hij als 'louche' werd omschreven. Foto ANP/Evert Elzinga

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet binnen zeven dagen een cartoon rectificeren waarin hij advocaat Theo Hiddema als ‘louche’ afbeeldde. Dat heeft de rechter in Maastricht vandaag bepaald.

De cartoon verscheen in een aantal huis-aan-huisbladen van De Ster in Limburg. Het was volgens Hiddema de tweede keer dat Oppenheimer dit deed en daarom eiste hij een rectificatie en een schadevergoeding van 15.000 euro. De rechter heeft vandaag geoordeeld dat er een rectificatie moet komen, maar de schadeclaim is afgewezen.

Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Mijn grote vriend Theo Hiddema. http://t.co/Q9nMrGZUKz

Mocht Oppenheimer geen gehoor geven aan het verzoek tot rectificatie, dan moet hij een dwangsom van 500 euro per dag betalen. De tekenaar - die ook werkt voor NRC Handelsblad - heeft aangegeven in hoger beroep te gaan:

“Wat denk je zelf? Al moet ik doorvechten tot aan het Europese Hof van de Rechten van de Mens; het is niet aan de rechter om te bepalen wie ik louche noem en hoe een lezer mijn cartoons moet opvatten.”

Het steekt de cartoonist namelijk vooral dat de rechter de meerlagigheid van Oppenheimers cartoon niet wil erkennen, zoals blijkt uit deze passage uit het vonnis: ‘naar zijn aard zal een cartoon niet lang bestudeerd worden door een gemiddelde lezer. Een tekenaar mag dan ook niet verwachten dat een lezer zich uitgebreid gaat verdiepen in de (mogelijke) diepere betekenis daarvan.’ Oppenheimer:

“De rechter heeft gezegd: je kunt niet van een lezer verwachten dat hij zich verdiept in een cartoon. Daarmee heeft hij mijn werk niet alleen onmogelijk, maar ook overbodig gemaakt.”

Kort na de uitspraak plaatste de tekenaar al een ‘gerectificeerde’ cartoon op Twitter:

En nog een rectificatie:

Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Rectificatie van de rectificatie: had dan helemaal niemand gezien dat er homoseskuele stond? ;) http://t.co/IQBFf2q8yH