‘Weekers heeft gefaald bij aanpak Bulgarenfraude’

Frans Weekers maakte tijdens een debat in de Tweede Kamer bekend dat hij opstapt.
Frans Weekers maakte tijdens een debat in de Tweede Kamer bekend dat hij opstapt. Foto: ANP / Martijn Beekman

Voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft gefaald bij de aanpak van de Bulgarenfraude. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Ombudsman.

De Tweede Kamer eiste dat Weekers ervoor zorgde dat meer boetes worden geïnd die waren opgelegd aan frauderende Bulgaren. Onder druk wilde Weekers de Bulgarenfraude flink aanpakken, maar door zijn aanpak werden veel goedwillende ontvangers van toeslagen van de Belastingdienst de dupe. Eind januari trad Weekers daarom af tijdens een Kamerdebat.

Hard oordeel

Waarnemend ombudsman Frank van Dooren onderzocht de aanpak van Weekers en zegt:

“De ombudsman kan niet anders concluderen dan dat de staatssecretaris deze operatie zwaar heeft onderschat.”

Wat was die aanpak van Weekers dan?

Weekers besloot in 2013 dat mensen die toeslagen kregen van de fiscus daarvoor nog maar één bankrekeningnummer mochten gebruiken. De Nationale ombudsman oordeelt dat de invoering van de maatregel ‘slecht georganiseerd en onredelijk ingrijpend was voor veel burgers en ondernemers’.

De Belastingdienst koos voor een rigoureuze aanpak die er toe leidde dat twee weken na de ingangsdatum de betalingen aan 177.000 burgers en ondernemers werden opgeschort. Veel burgers kwamen daardoor snel financieel in de problemen.