Wat Rutte zegt: maak zzp’ers niet tegen hun zin gelukkig

Leg zzp’ers geen verzekeringen op, maar geef ze de keuze. Of bied ze een fatsoenlijk contract aan, betoogt Hans Wiegel. De Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) heeft een plan bedacht. De werkgevers vinden dat allerlei zekerheden voor werknemers – ziekte, pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en zo verder – ook moeten gaan gelden voor zzp’ers. Nederland heeft

Illustratie Pavel Constantin

Leg zzp’ers geen verzekeringen op, maar geef ze de keuze. Of bied ze een fatsoenlijk contract aan, betoogt Hans Wiegel.

De Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) heeft een plan bedacht. De werkgevers vinden dat allerlei zekerheden voor werknemers – ziekte, pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en zo verder – ook moeten gaan gelden voor zzp’ers.

Nederland heeft nu zo’n 800.000 Zelfstandigen Zonder Personeel en die groep wordt steeds groter. In feite gaat het om ex-werknemers die voor het ondernemerschap kozen. Op het eerste oog lijkt dit een nobel plan van de AWVN. Maar is het dat ook?

Waarom komen de werkgevers met dit voorstel? Dat kan alleen als ze er zelf belang bij hebben. En dat is ook zo. Omdat zoveel werknemers voor het zzp’erschap hebben gekozen, wordt het geld dat binnen komt voor de WW, de ziektewet en de arbeidsongeschiktheid, fors minder. Dus worden de kosten voor de werkgevers groter. Dat is één.

Lees het volledige artikel in het betaald archief van NRC Media (vrij toegang voor abonnees)