Vrees voor samenwerking hooligans en neo-nazi’s

Duitsland is opgeschrikt door rellen in Keulen. Voetbalfans en rechts-extremisten trokken daar samen op.

Nadat een meute van bijna vijfduizend rechts-extreme voetbalvandalen afgelopen zondag de binnenstad van Keulen verbouwde, zetten nu de Duitse hoofdstad Berlijn en ook Hamburg zich schrap om herhaling te voorkomen. Uit oproepen op internet blijkt dat Hooligans gegen Salafisten beter bekend als ‘HoGeSa’ mogelijk op 9 november in Berlijn willen demonstreren, als daar 25 jaar Val van de Muur wordt gevierd. Maar HoGeSa bezweert op Facebook dat de volgende betoging op 15 november in Hamburg plaatsheeft. Volgens lokale media is deze demonstratie ook al aangemeld bij de politie.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de grootschalige ongeregeldheden in Keulen, waarbij 46 politiemensen gewond raakten, de Duitse autoriteiten totaal heeft verrast. Politie en binnenlandse inlichtingendiensten waren ervan uitgegaan dat de demonstratie tegen orthodoxe moslims niet meer dan vijftienhonderd mensen zou mobiliseren.

Bijgevolg was de politie zondag onvoldoende voorbereid op de massale opkomst van voetbalvandalen en neonazi’s. Het is vooral die combinatie die de autoriteiten nu zorgen baart. In jaarverslagen van de inlichtingendiensten wordt altijd gemeld dat het aantal aanhangers van extreemrechtse groeperingen in kringen van voetbalfans te verwaarlozen is. En nu trok deze uitzinnige massa door Keulen met slogans als ‘Duitsland voor de Duitsers’ en ‘Weg met buitenlanders’.

Op internet was dit voorjaar al een besloten anti-islam forum gekraakt met de naam ‘Deutschen die sich was trauen’ (Duitsers die wat durven). Toen dat netwerk van Hools, zoals zij in modern Duits worden genoemd, publiek werd, besloten de deelnemers als HoGeSa de straat op te gaan. Bij demonstraties eerder dit jaar in Essen, Mannheim, Frankfurt en Dortmund kwamen steeds een paar honderd deelnemers opdagen. Voor de hooligans waren die demonstraties kennelijk bedoeld om te onderzoeken of de verschillende vechtlustige groepen ondanks hun onderlinge rivaliteiten konden samenwerken.

Voorafgaand aan de rellen in Keulen kreeg de facebookpagina van HoGeSa 40.000 likes. Zevenduizend mensen gaven zich op voor de demonstratie.

Autoriteiten in Berlijn en Hamburg zoeken nu naar mogelijkheden om de aangekondigde demonstraties in hun steden te verbieden. Door de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting is dat in Duitsland niet makkelijk. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken,Thomas de Mazière, verklaarde deze week echter dat door de rellen in Keulen nu duidelijk is „dat het hier niet gaat om een politieke bijeenkomst, maar om mensen die onder invloed van alcohol uit zijn op een vechtpartij”. Geen rechter zal naar zijn verwachting verbieden dat de lokale autoriteiten de openbare orde en veiligheid willen handhaven.

Critici stellen nu dat minister De Mazière de politieke dimensie van de organisatie achter HoGeSa doelbewust minimaliseert. Het Berlijns stadsbestuur heeft inmiddels een verbod aangekondigd.