Vinketering

Diederik Samsom zei bij Jeroen Pauw dat hij weleens dacht: Krijg allemaal de vinketering! Ik sprak mijn broer bijna nooit, maar als Diederik Samsom op televisie was wilde hij nog weleens bellen om stoom af te blazen. Sinds de PvdA-leider bij de laatste verkiezingen zijn stem had ‘gestolen’ was Diederik Samsom voor mijn broer de kop van Jut, alle kabinetsmaatregelen die zijn leven nog ellendiger maakten – en dat waren er nogal wat – waren zijn schuld.

„Laat ’m zelf de vinketering krijgen! Heb je het gezien? Hij is bezorgd om zijn gehandicapte dochter…”

Hij gunde Diederik het allerslechtste en dus zei hij over diens dochter: „Breng maar naar de zorgboerderij.”

Ik moest lachen. Mijn broer had in twintig jaar een cv van veel banen en bijna net zo veel ongelukken opgebouwd, voor een bovengemiddeld intelligente, bijna blinde man met een angststoornis was het moeilijk een passende dagbesteding te vinden. De zorgboerderij was het ergste geweest; een lastig verhaal.

„Hoe is het bij de boer?”, informeerde mijn vader een aantal jaar geleden tijdens het eten met Kerst, waarop mijn broer ‘een rapport’ van de zorgboer op tafel gooide waarin met grote letters het woord ‘tevreden’ stond.

Mijn broer: „Hij is blij.”

„Fan-tas-tisch!”, kraaiden mijn ouders in koor. Als er een keer iets wel goed dreigde te gaan wilden ze het weten ook.

Mijn broer: „Maar ik ga niet meer. Er is een nieuwe chef, daar luister ik niet naar.”

Mijn vader: „Probeer dat nou wel te doen, gewoon luisteren.”

Mijn broer: „Het is een mongool.”

Mijn vader: „Met die houding kom je er nooit.”

Mijn broer: „Serieus, mijn chef heeft het syndroom van Down.”

Mijn moeder probeerde heldhaftig positief te blijven.

„Die zijn vaak heel erg aardig.”

Mijn broer: „Niet als chef.”

Hier had hij een punt. Een bijna blinde die van een boer moest luisteren naar iemand met het syndroom van Down, het besef groeide dat er iets mis ging bij die dagbesteding.

„Dat is toch niet te verdragen?”, zei mijn broer. „Ik heb gezegd: ‘Boer blijf bij je hooivork.’ Dat soort humor moet je daar ook uitleggen.”

Inmiddels werkte mijn broer tot grote tevredenheid met een leuk team bij ‘het broodjesproject’ – broodjes smeren op een vergaderlocatie – meldde hij tussen alles wat hij Diederik Samsom toewenste door.

„Maar dat zal ook wel stoppen. Ze gaan onderzoeken of broodjes smeren rendabel is. Dan weet je al dat je de vinketering kunt krijgen.”

Hij hing op, we spraken elkaar wel weer. Er kwamen verkiezingen aan en Diederik Samsom was het smeermiddel in onze relatie.