Verliefd-verdrietig

Kunnen we ooit echt voelen en begrijpen wat een ander voelt? The Disappearance of Eleanor Rigby is een film die die vraag met een gedachtenexperiment aan de orde stelt. Of beter gezegd: twéé films over traumaverwerking, depressie en verwijdering in een relatie en hoe beide partners, de ‘Hij’ en de ‘Zij’, daarop reageren. Er gaat iets wonderbaarlijk hypnotiserends en troostrijks uit van het bekijken van twee keer hetzelfde verhaal vanuit een ander perspectief, in dit ambitieuze regiedebuut van schrijver en scenarist Ned Benson. Helemaal voldragen zijn Him en Her niet: hier en daar zijn de films te lang, een tikje gekunsteld en is de overlap tussen de levens van Conor en Eleanor te groot.

Maar de film wordt gedragen door hoofdrolspelers James McAvoy en Jessica Chastain. Het is een film om verliefd-verdrietig van te worden. Een film die juist door z’n twee gezichtspunten illustreert hoe hard we de troost van de verbeelding soms nodig hebben om de ander en onszelf te begrijpen. En hoe moeilijk dat is.