Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Leven

Vandaag in een extra bijlage van NRC Boeken: lang leve de brief

NRC Boeken viert vandaag de brief van papier in de vorm van een extra bijlage. Hierin zijn brieven te vinden van A.F.Th. van der Heijden en oudere goden als August Willemsen en Herman Gorter.

Ramen lappen
De grote Nederlandse romancier (en briefschrijver) A.F.Th. van der Heijden over zijn grote liefde voor de brief, of zoals hij het zelf noemt: het ‘gevouwen woord’. Van der Heijden richt een woord van bewondering aan de Britse journalist Simon Garfield, die een boek schreef over het belang van de brief en het ongemak van de e-mail. “Het is ondenkbaar dat ik een voorwoord bij Uw schitterende Ode aan de brief niet in een epistolaire vorm zou gieten, zozeer is uw boek mij uit het hart gegrepen. Als klein eerbetoon aan uw erudiete en zeer betrokken pleidooi voor het behoud van de brief in al z’n verschijningsvormen wil ik u een glimp bieden van hoe bij deze lezer, die zich nu tot u richt, een levenslange fascinatie (om niet te zeggen: obsessie) voor persoonlijke correspondentie kon ontstaan.”
Door A.F.Th. van der Heijden. U bent abonnee? Lees hier deze rubriek en deel op Facebook en Twitter.

‘Ik wilde het belang van brieven voor gewone mensen tonen’
Een interview met Garfield zelf mag na zo’n brief natuurlijk niet ontbreken. Zijn mooiste brievenverzameling staat echter niet in het boek dat Garfield over de papieren brief schreef. Want inderdaad: dat zijn oude liefdesbrieven. “Een e-mail is een por in de zij, een brief is een teder gebaar.”
Door Titia Ketelaar. U bent abonnee? Lees hier deze rubriek en deel op Facebook en Twitter.

Brieven-schatten uit vijf eeuwen
Nelson Mandela vanuit de gevangenis, Multatuli als hij Max Havelaar net af heeft, P.C. Hooft die likt aan de honing van de hoop: de UvA toont zijn schatten in een tentoonstelling vol befaamde brieven. In deze bijlage alvast een voorproefje.
U bent abonnee? Lees hier deze rubriek en deel op Facebook en Twitter.

’Denk niet aan mij. Ik heb geen gedachten nodig, ik heb de mijne’
Binnenkort verschijnen brievenboeken van Herman Gorter en August Willemsen & Marian Plug. Een dubbele voorpublicatie.
U bent abonnee? Lees hier deze rubriek en deel op Facebook en Twitter.

Fantaseren uit pure zelfverdediging
Een speciale aflevering van de onvolprezen rubriek ‘De voorproef’, waarin Arjen Fortuin grasduint door een stapel recent verschenen brievenboeken en kort verslag doet.
U bent abonnee? Lees hier deze rubriek en deel op Facebook en Twitter.