Zelf varkensvlees ontdekken in voedsel

Sinds het voedselschandaal van twee jaar geleden, waarbij in diverse diepvriesmaaltijden paardenvlees in plaats van rund werd aangetroffen, weten we dat voedseletiketten niet altijd betrouwbaar zijn. Vervelend, al helemaal voor wie vanwege zijn religie bepaalde producten verboden kost zijn.

Voor moslims die geen varkensvlees mogen eten hebben twee Franse ondernemers nu een oplossing gevonden: een ‘Halal-testkit’. De test, die varkens-dna herkent, is vergelijkbaar met een zwangerschapstest en volgens de bedenkers 99 procent betrouwbaar.

De wantrouwende consument moet een stukje van het te testen product – eten, cosmetica of medicijnen – in een buisje mengen met warm water en daar vervolgens een teststrip in dompelen. Binnen enkele minuten verkleurt de strip en weet de gebruiker of zijn eten halal is.

De uitvinders, Jean-François Julien en Abderrahmane Chaoui van Capital Biotech, geven toe dat de test ondanks zijn naam niet aangeeft of het product helemaal halal is. Daarvoor moeten de wél toegestane dieren zoals rund namelijk ook op een bepaalde manier worden geslacht. Toch had het bedrijf 24 uur na de lancering vorige week al 10.000 bestellingen binnen. De Halalkit kost 6,90 euro per stuk en is vooralsnog alleen in Frankrijk verkrijgbaar.