In beeld

Straatprotesten in Burkina Faso lopen uit de hand

In het West-Afrikaanse Burkina Faso zijn straatprotesten tegen president Blaise Compaoré uit de hand gelopen. Ordetroepen schoten met scherp en gebruikten traangas om demonstranten weg te houden van het presidentieel paleis. Eerder vanochtend werd het parlement in de hoofdstad Ouagadougou al bestormd. Menigten zetten vandaag koers richting het paleis nadat het parlement bestormd werd. Getuigen zagen zeker drie levenloos ogende lichamen liggen buiten het paleis in de hoofdstad. In een reactie op de onlusten schrapte de regering van Burkina Faso vanochtend plots de wetsplannen om verlenging van president Blaise Compaorés reeds 27 jaar durende heerschappij mogelijk te maken. Het ministerie van Communicatie liet het voornemen vallen om de grondwet hiervoor aan te passen. Vandaag zou worden gestemd over het voorstel volgend jaar herverkiezing mogelijk te maken van Compaore. Die is al sinds zijn coup in 1987 aan de macht. De demonstranten vinden dat hij nu moet opstappen. Ook de VS hebben zich in die zin uitgelaten. De staatstelevisie van het land is inmiddels door demonstranten uit de lucht gehaald. Soldaten probeerden met waarschuwingsschoten de menige uit elkaar te drijven, maar de demonstranten negeerden dit. Daarna zijn de soldaten weggevlucht. Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen.
AFP / Issouf Sanogo
AFP / Issouf Sanogo
Reuters / Joe Penney
AFP / Issouf Sanogo
AP / Theo Renaut
AP / Theo Renaut
Reuters / Joe Penney
Reuters / Joe Penney
Reuters / Joe Penney
AFP / Issouf Sanogo
Reuters / Joe Penney
AFP / Issouf Sanogo
AFP / Issouf Sanogo
AFP / Issouf Sanogo
AFP / Issouf Sanogo
Reuters / Joe Penney