Sodabread met rogge, lijnzaad en yoghurt

Door alle boeken van Yvette van Boven schemert haar jeugd in Ierland. Zo telt haar nieuwste werk, Home Baked, onder andere recepten voor beef & Guinness pies, barmbrack scones, Iers volkoren brood en onderstaand sodabread.

Een sodabread bevat geen gist, maar rijst door de chemische reactie tussen zuiveringszout en zuren, in dit geval yoghurt. Het hoeft niet gekneed te worden, een ideaal brood dus om te bakken op een luie zondagochtend.

Giet de havermout in een grote kom, giet er 300 ml kokend water op en laat het een uur staan. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng het roggemeel, beide soorten zout en het lijnzaad en voeg ze aan de havermout in de kom toe. Klop de eieren los, giet de yoghurt, 100 ml water en de gesmolten kokosolie of boter erbij en meng dit alles. Giet dit mengsel bij de ingrediënten in de grote kom en roer alles door tot een egale, homogene massa. Vet een cakevorm van circa 1,5 liter inhoud in met wat kokosolie of boter, knip een strook bakpapier dat in de lengte van de vorm past, leg die erin en vet die ook in. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak het brood in een uur en een kwartier mooi bruin. Verwijder dan de vorm en bak het nog 15 minuten.

Laat het brood iets afkoelen voor u het aansnijdt.