Robuuste cijfers Shell ondanks langere olieprijs derde kwartaal

Shell heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De productie liep iets terug, maar de marges groeiden flink.

Ondanks de sterk gedaalde olieprijs – in vier maanden tijd van 115 dollar naar 86 dollar – heeft Shell een sterk derde kwartaal achter de rug. De winst groeide met 24 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, de kasstroom met 23 procent. Ook de raffinage verbeterde: de winst verdubbelde van 892 miljoen dollar (700 miljoen euro) naar bijna 1,8 miljard dollar.

Topman Ben van Beurden stelde vanochtend vast dat zijn beleid op koers ligt. „Onze drie prioriteiten werpen vruchten af: betere financiële resultaten, betere kostenbeheersing en sterke projecten.”

De winst steeg in het derde kwartaal naar 5,2 miljard dollar tegenover 4,2 miljard een jaar eerder en de kasstroom van ruim 10 miljard dollar naar 12,8 miljard dollar. Financieel topman Simon Henry zei dat de productie van zowel olie als gas weliswaar iets is afgenomen, maar dat de marges op beide zijn toegenomen. Shell richt zich sinds enige tijd vooral op de productie van olie en gas in deepwater, en op verschillende soorten gasproductie onder de naam integrated gas (zoals bijvoorbeeld LNG).

De positieve resultaten zijn ook voor een deel te danken aan de verkoop van onvoldoende renderende projecten. Tot nog toe heeft Shell dit jaar voor 11,6 miljard dollar aan activiteiten afgestoten, onder andere projecten in de Niger delta en Australië. In totaal wil Shell dit jaar voor 15 miljard dollar afstoten. Bij het concern werken nu ruim 90.000 mensen.

Over de plannen in het Noordpoolgebied meldt Shell vandaag niets. Eerder deze week werd bekend dat de oliemaatschappij afgelopen zomer om een verleningen had gevraagd bij de Amerikanen van het recht om in het omstreden gebied profboringen te doen. De licenties zouden over twee jaar aflopen. Door verschillende tegenslagen is het bedrijf er nog niet in geslaagd om een eerste put te slaan.