Ober, er zit een haar in mijn wijn

November. Movember. De snor zit weer in de maand. De Movember Foundation, de organisatie die zich wereldwijd inzet om de gezondheid van mannen een nieuw gezicht te geven, laat weer van zich horen.Hoe zat het ook al weer? Iets met prostaat- en teelbalkanker. Nog maar even op de site gekeken: ‘Movember gaat over de terugkeer van de snor, lol hebben, en een verschil maken. Wereldwijd verplichten Mo Bros zich om een snor te groeien tijdens de 30 dagen van Movember, en worden ze wandelende en pratende reclameborden voor het goede doel. De snor is ons lintje, het symbool waarmee wij discussies aanwakkeren, bewustwording vergroten en fondsen werven voor de gezondheid van de man. ‘

Wijnimporteur Coenecoop heeft zichzelf ook een lolletje beloofd. Daar laat in november het hele salesteam zijn snor staan. Bovendien wordt er van iedere verkochte fles Le Manpôt 2012 uit de Côtes de Thongue € 0,50 cent aan de stichting afgestaan.

Van de week kreeg ik – fris geschoren - er eentje aangereikt. Etiket met een fikse moustache. Volgens het bijgeleverde drukwerkje is dat een ode aan een opa. Van François Delhon, de wijnmaker die tekende voor deze ‘echte mannenwijn.’

Hoe nu smaakt dat? Natuurlijk stoer. Natuurlijk krachtig. Natuurlijk bovendien: want biologisch. Daarbij – mooi meegenomen- nog lekker ook. Dus de donatie die in de glasbak doe betreft een lege fles.

Ook al omdat rode wijn drinken goed lijkt te zijn voor de prostaat. Als we de resultaten van diverse studies mogen geloven tenminste. In Spanje ontdekten onderzoekers van het Getafe Medical Center in 2002 dat de aanwezige polyfenolen in rode wijn de groei van prostaatkanker onderdrukt.

In 2004 verscheen er een publicatie in The International Journal of Cancer dat mannen die vier of meer glazen rode wijn per week dronken het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker met 50 procent zagen afnemen.

En een studie die in 2007 door de University of Alabama is uitgevoerd, onderstreept deze resultaten. Muizen die op een dieet met resveratrol werden gezet, ontwikkelden minder tumoren in de prostaat (3 procent) dan hun soortgenoten die het zonder moesten doen (27 procent).

De uitkomst heeft in ieder geval de hoofdonderzoeker al doen besluiten om iedere dag tenminste een glas rode wijn te drinken.

Zelf doe ik dat onderzoek ook dagelijks.

Le Manpôt kost tussen € 8,95 en € 9,95 en is onder andere te koop bij Organic Food For You. Overige verkoopadressen via wine@coenecoop.com