Noodtoestand in Burkina Faso, president ontbindt regering

Een demonstratie in Parijs als steun voor de protesten in Burkina Faso. De Franse regering riep eerder vandaag op het geweld tegen demonstranten te stoppen.
Een demonstratie in Parijs als steun voor de protesten in Burkina Faso. De Franse regering riep eerder vandaag op het geweld tegen demonstranten te stoppen. AP / Thibault Camus

Terwijl tienduizenden demonstranten in Burkina Faso schreeuwen om het aftreden van president Blaise Compaoré, heeft het lijdend voorwerp - reeds 27 jaar aan de macht - de noodtoestand afgekondigd. Hij zegt de dialoog aan te willen gaan met de oppositie.

Compaoré heeft tevens zijn regering ontbonden, zegt hij. De verklaring werd volgens Reuters uitgezonden op de radio en geldt voor het hele land.

“De commandant der strijdkrachten heeft de leiding over het implementeren van deze beslissing. Ik ontbind de regering om zo de voorwaarden te creëren die verandering mogelijk maken. Tevens doe ik een oproep aan de oppositieleiders om de protesten te beëindigen. Ik pleit ervoor vanaf nu gesprekken te houden met alle partijen om zo de crisis te bezweren.”

Eerder vandaag trok de regering al wetsplannen in om een nieuwe termijn mogelijk te maken voor Compaoré. Dit gebeurde in reactie op het bestormen van het presidentiële paleis en het parlementsgebouw, waarbij zeker drie doden vielen. Ordetroepen schoten met scherp op de massa’s demonstranten, die geen trek meer hebben in de zittende president.

Oppositieleider Zephirin Diabré heeft zich tegen de noodtoestand uitgesproken. Hij blijft president Compaoré oproepen tot aftreden. Hij spoort het volk aan uiting te geven aan de onvrede over de noodtoestand.

“De noodtoestand is onacceptabel”, aldus Diabré. “Het aftreden van president Campaoré is de enige oplossing.”

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) zegt dat het geen enkele partij zal accepteren die de macht grijpt op ongrondwettelijke wijze; een coup.