Maestro

NPO 1, 20.30-21.40u.

Sterren Zwaaien met een Stokje: ook in het tweede seizoen van Maestro worden acht bekende Nederlanders als onervaren dirigenten voor Het Balletorkest gezet. Dit keer zijn dat onder meer Carlo Boszhard, Lucille Werner (Lingo), rockgitarist Spike van Di-rect en lingerie-ontwerper Marlies Dekkers.

Ideale televisie voor AVROTROS: een populaire spelshow met een verheffend sausje. Maestro brengt immers het volk in aanraking met klassiek. En klassieke muziek wordt als een goed doel beschouwd.

De slechte deelnemers laten het orkest vreselijk klinken, wat best geestig is. Vooral de tempi zijn absurd. De beste kandidaten hebben geen last van hun technisch gebrek en redden zich op showmanschap en overwicht.

Natuurlijk kan het orkest best op eigen houtje keurig door zo’n stuk heen wandelen, ook al gaat de dirigent op zijn kop staan. Maar de musici hebben instructies gekregen om extreem op iedere handbeweging te reageren. De ster laat zich vervolgens weer meenemen door wat het orkest doet, zodat het lekker gaat zwabberen. Wanneer het orkest de ster aardig vindt, negeert het diens aanwijzigen en neemt de kandidaat bij de hand.