Moskou, Kiev en EU sluiten gasakkoord na langlopend conflict

De Russische Energie-minister Alexander Novak, eurocommissaris Gunther Oettinger en de Oekraïense minister van Energie Yoeri Prodan tekenen het akkoord in Brussel.
De Russische Energie-minister Alexander Novak, eurocommissaris Gunther Oettinger en de Oekraïense minister van Energie Yoeri Prodan tekenen het akkoord in Brussel.

Oekraïne, Rusland en de Europese Unie hebben een akkoord gesloten over de levering van aardgas tijdens de naderende winter. Dat meldt persbureau Reuters.

Rusland levert gas aan Oekraïne tot 15 maart. Het akkoord is vanavond in Brussel ondertekend door Europees Commissaris Günther Oettinger (Energie) en de ministers van Energie van Oekraïne, Yoeri Prodan, en Rusland, Alexander Novak.

In juni draaide Moskou de gaskraan naar Oekraïne dicht vanwege een betalingsachterstand. Oekraïne kreeg geen Russische gas meer, tenzij het land vooruitbetaalde. Volgens de Russen heeft Kiev een betalingsachterstand van meer dan 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Oekraïne wilde niet betalen omdat het vindt dat het Russische staatsbedrijf Gazprom een te hoge prijs vraagt.

Europa en Rusland zijn nauw met elkaar verbonden als het om energie gaat. Het Russische gas vloeit door een gezamenlijk stelsel van pijpleidingen tot in de uithoeken van Europa. De landen die het dichtst bij Rusland liggen, zijn het meest afhankelijk van Russisch gas. West-Europa zou massaal Noors en Nederlands gas die kant op moeten sturen om de Baltische staten en andere landen in Midden- en Oost-Europa de winter door te helpen. Om van Oekraïne maar te zwijgen.