Met de auto over de files

Foto Reuters/Aeromobil
Foto Reuters/Aeromobil

Dit is pas een auto: een auto die kan vliegen. Handig voor als je de files beu bent. Gisteren werd op een technologiefestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen de ‘Flying Roadster’ gepresenteerd.

Deze foto werd een dag eerder gemaakt, toen de vliegende auto nog getest werd in Slowakije. Het speeltje voor op de weg én in de lucht is bijna klaar voor de commerciële markt.

Hoe werkt het apparaat? Opstijgen kan bijvoorbeeld op een grasveld, de startbaan hoeft niet bijzonder lang te zijn, hij gaat vrij snel de lucht in. In de lucht haalt het toestel een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur.

Opstijgen op de snelweg zou in theorie kunnen, maar is praktisch onmogelijk: met de vleugels (acht meter breed) worden andere weggebruikers gehinderd. En je zit ook met obstakels, zoals viaducten en verkeersborden.

De vleugels zijn inklapbaar: dan is hij nog maar 2,2 meter breed en kan je er op de weg mee rijden. Het voertuig haalt op de grond snelheden van ruim 160 kilometer per uur. De Flying Roadster is zes meter lang, er is plek voor twee mensen. In de lucht gebruikt hij 15 liter brandstof per uur, op de weg 8 liter per 100 kilometer. Er gaat gewoon benzine in. Hoeveel hij kost is nog niet bekend.

Er wordt door meerdere bedrijven al langer gewerkt aan vliegende auto’s, dit is de eerste die daadwerkelijk op de markt komt.