Massagraf met slachtoffers van Islamitische Staat ontdekt

Een peshmerga-strijder zwaait de vlag van Koerdistan onderweg naar Kobani.
Een peshmerga-strijder zwaait de vlag van Koerdistan onderweg naar Kobani. AFP / Ilyas Akengin

Zeker hondervijftig lijken zijn gevonden in een massagraf in Irak. Het gaat volgens autoriteiten om sunnieten die eerder deze week door strijders van Islamitische Staat uit hun dorpen zijn meegenomen.

UPDATE 18.27 uur: Een tweede graf met zo’n zeventig lijken is gevonden in de sunnitische provincie Anbar. De mannen, tussen de 18 en 55 jaar oud, zijn van dichtbij doodgeschoten en behoren tot dezelfde stam als de 150 lijken die eerder vandaag al werden gevonden.

Volgens Reuters gaat het om meerdere plaatsen nabij de stad Ramadi. De mannen zouden afgelopen woensdagavond zijn weggevoerd, vermoord en begraven.

Weerstand tegen IS in Kobani groeit

In Syrië krijgt IS inmiddels te maken met de eerste groep van tien Koerdische strijders, of peshmerga, die via Turkije het door Islamitische Staat belegerde Kobani binnenkomen. Naar verwachting sluiten vandaag in totaal 150 peshmerga’s aan bij andere Koerdische strijders in het grensstadje tussen Syrië en Turkije.

In de nacht is hevige strijd geleverd. IS ondernam een vergeefse poging de enige grensovergang tussen Kobani en Turkije te veroveren.

Schandelijk

Gisteren stak een groep van zo’n vijftig Syrische rebellen de grens over naar Kobani. Ook zij hebben zich aangesloten bij de Koerdische strijdmacht in de belegerde stad. Het gaat om rebellen van het Vrije Syrische Leger, een rebellenverbond dat al jaren tegen het Syrische leger vecht.

Syrië heeft vandaag gereageerd op het doorlaten van buitenlandse strijders naar Syrië. Het ministerie van buitenlandse zaken stelt dat dit een “schandelijke daad” en een “flagrante schending” van de soevereiniteit is.