Liever twee glazen bier dan één xtc-pil

illustratie taylor jones

Een feestje waarbij drie jonge mensen omkomen is geen leuk feestje. Terecht wordt de discussie rond xtc gevoerd. Echter, alcohol levert een veelvoud aan doden op, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen. Alcohol is daarnaast verslavend en beschadigt lever, brein, alvleesklier, en hart.

Xtc (methyldioxymetamfetamine, MDMA) of amfetaminederivaat is niet verslavend en op eerstehulpposten worden zelden xtc-intoxicaties gezien. Wat helpt is dat je na gebruik minstens een week moet wachten voordat je er weer plezier van kunt hebben.

Toch kan xtc een dodelijke verhoging van de lichaamstemperatuur geven. Ten eerste kunnen pillen te sterk of vervuild zijn. In het verleden zijn gevaarlijke stoffen aangetoond (tot rattengif aan toe, waarom die erin komen is volkomen duister). Ten tweede kunnen mensen xtc gebruiken in een warme broeierige omgeving, zonder ventilatie, zonder de mogelijkheid genoeg water te drinken, waarbij ze de hele nacht dansen. Dit kan opgevangen worden door een goede ventilatie, vrije toegang tot drinkwater (zodat mensen kunnen zweten, echter met zoutjes erin, want water zonder zouten kan weer aanleiding geven tot een watervergiftiging) en een chill-out room.

Ten derde kun je gewoon pech hebben. Een enkeling is extreem gevoelig. Hoe vaak dit voorkomt is onbekend, maar heel vaak zal het niet zijn, gezien het massale gebruik van xtc en het feit dat deze complicatie maar zeer zelden gezien wordt.

Daarnaast geeft langdurig frequent xtc-gebruik hersenschade, zich uitend in subtiele afwijkingen in neuropsychologische testen. Ook hierbij helpt dat je het hooguit eens per week gebruikt. Bij alcoholgebruik is de hersenschade veel meer uitgesproken. Heb ik nou liever dat mijn zoon xtc dan alcohol gebruikt? Nee, maar dan moet het blijven bij maximaal twee glazen. Als hij dan zo nodig een pilletje wil, dan liefst een gecontroleerde pil in een gecontroleerde omgeving. Het is jammer dat ze niet gewoon leuk kunnen feesten, maar kennelijk is een nuchter feestje geen leuk feestje.

, internist-klinisch farmacoloog van het Radboudumc