Laat die beursgang nu maar komen

ABN Amro slaagde glansrijk voor het grote boekenonderzoek en de stresstest van de ECB. Het is voor de bank een „belangrijke mijlpaal” op de weg terug naar de beurs.

Vooral met hoge kosten worstelt ABN nog
Vooral met hoge kosten worstelt ABN nog

Gerrit Zalm was zondag zichtbaar in zijn nopjes met de uitslag van het grote bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank. ABN Amro was glansrijk voor dat ‘examen’ geslaagd. Er waren geen lijken uit de kast komen vallen. En ABN blijkt ook van alle grote Nederlandse banken het beste bestand tegen toekomstige economische schokken.

In een verklaring zei Zalm „heel tevreden te zijn over de uitkomsten”. Hij zag daarin het bewijs dat de volgens hem „prudente” manier waarop ABN sinds zijn aantreden met risico’s omgaat, de juiste aanpak is. De oud-minister van Financiën mag dan door sommigen (ook binnen de bank) verweten worden dat hij wel heel risicomijdend is voor een bankier, dat leidt er wel toe dat ABN nu een superveilige bank is.

Acceptabele prijs

Het bankenonderzoek was ook een cruciale horde die genomen moest worden om komend jaar weer naar de beurs te kunnen, wat ABN graag wil. De bank werd in 2008 genationaliseerd.

Maar die beslissing is aan minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) en daarna aan de Tweede Kamer. De staat is enig aandeelhouder en heeft de beslissende stem. In december buigt de minister zich over de toekomst van ABN – hij deed dat een jaar geleden ook maar schoof toen de beslissing voor zich uit. Van meet af aan was duidelijk dat de uitkomst van het onderzoek essentieel was. Een ABN-woordvoerder noemt de uitslag dan ook „een belangrijke mijlpaal”.

Is ABN nu klaar voor die beursgang? Het begint er op te lijken. De minister kijkt in december naar nog vier andere cruciale zaken. Ook daarvoor kleuren de seinen langzaam groen.

Voor de minister is het belangrijk dat de financiële sector stabiel is, dat het beursklimaat gunstig is, dat ABN goed presteert en dat beleggers bereid zijn een voor de staat aanvaardbare prijs te betalen. De staat heeft destijds naar eigen zeggen zo’n 22 miljard euro direct in ABN gestoken. Dat bedrag krijgt zij niet terug. Maar de overheid wil wel het verlies zoveel mogelijk beperken omdat het om belastinggeld gaat.

Worstelen met de kosten

Wat de stabiliteit van de sector betreft: nu het onderzoek achter de rug is, concluderen sommige bankenexperts dat Nederlandse banken er weer bovenop zijn. Al zijn er ook deskundigen die kanttekeningen plaatsen bij de stresstesten. Die zouden niet streng genoeg zijn geweest. Het beursklimaat is lastig te voorspellen. Bankenaandelen zijn niet zo in trek, maar het ECB-onderzoek kan daar verandering in brengen. Sommige aandelen van financiële instellingen, zoals die van Nationale-Nederlanden dat deze zomer naar de beurs ging, vinden bovendien wel gretig aftrek.

Maar veel belangrijker zijn de prestaties van ABN zelf. Daarbij draait het eigenlijk om één ding: hoeveel winst per aandeel weet ABN te behalen? Op dit moment haalt de bank haar eigen doelen niet of nauwelijks. Ook met Zalm aan de leiding worstelt de bank met het verlagen van de kosten. De bank is bovendien vooral gericht op Nederland, waar weinig groei valt te behalen. Maar die lage winst hoeft geen probleem te zijn, bijvoorbeeld als de minister zou besluiten het aandeel ABN op de markt te brengen als een aandeel waar nog verbetering mogelijk is. Waar muziek in zit, zeg maar.

Dat zou wel betekenen dat de overheid genoegen moet nemen met een lagere prijs. Maar volgens sommige analisten moet de regering er sowieso niet op rekenen dat er nog veel betaald wordt voor ABN. Aan de andere kant: de overheid zal ABN nooit in één keer verkopen, maar in stapjes. Dat is een proces van meerdere jaren. In die jaren kan de prijs ook stijgen.

Volksaandeel

De voorbereidingen voor een beursgang zijn nu aan de gang. De echte grote stappen, zoals het inhuren van grote zakenbanken die de beursgang begeleiden, worden pas gezet na het besluit van de minister. ABN heeft wel al zakenbank Lazard ingehuurd als adviseur – dezelfde bank die in 2008 bij de nationalisatie door de staat werd ingehuurd en later in opspraak kwam omdat die de regering verkeerd geïnformeerd zou hebben over de waarde van ABN. Achter de schermen beginnen zakenbanken te lobbyen om de beursgang te mogen begeleiden. De topman van UBS zou onlangs bij Zalm zijn geweest. Deutsche Bank en Goldman Sachs zouden de meeste kans maken op de zeer lucratieve klus.

ABN moet nu vooral voor nog een paar positieve verrassingen zorgen. De bank hoopt dat de resultaten over 2014 voor de staat goed genoeg zijn om de bank volgend jaar naar de beurs te brengen. Het begin van dit jaar was slecht. De Nederlandse economie draait nu iets beter. De pot met voorzieningen voor probleemkredieten slonk in de tweede helft van dit jaar voor het eerst in ruim twee jaar.

Over twee weken presenteert ABN haar kwartaalcijfers – opnieuw een cruciaal moment. Daarna is het wachten op de politiek. Misschien dat politici andere ideeën hebben over wat voor soort aandeel ABN moet zijn, een aandeel voor vooral institutionele beleggers in investeren (pensioenfondsen, verzekeraars). Of ook voor burgers, zodat het een echt volksaandeel wordt. Misschien wil Dijsselbloem langer wachten, opdat ABN de kosten meer op orde heeft. Het blijft onzeker. Maar ABN heeft op papier wel de wind mee.