Man die Israëlische activist beschoot gedood - spanningen tussen VS en Israël

Israëlische agenten staan bij de afzetting waar Yehuda Glick gisteravond is neergeschoten.
Israëlische agenten staan bij de afzetting waar Yehuda Glick gisteravond is neergeschoten. Foto AFP / Gali Tibbon

De Palestijnse schutter die gisteravond de ultrarechtse joodse activist Yehuda Glick beschoot, is door de Israëlische politie doodgeschoten. Dat meldt persbureau AP. Glick ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De activist werd gisteravond door een man op een motor neergeschoten. Uren later kwam de politie de verdachte op het spoor en omsingelde zij zijn woning in Oost-Jeruzalem. Vervolgens zou de verdachte het vuur hebben geopend, waarna de politie terugschoot, aldus een politiewoordvoerder. Wie de Palestijnse schutter is, is nog onduidelijk.

Glick is een in de Verenigde Staten geboren activist die wil dat joden vrije toegang krijgen tot de hele Tempelberg, een heiligdom voor zowel joden als moslims. Naar aanleiding van de poging tot moord heeft de politie voor het eerst in 14 jaar de Tempelberg voor publiek afgesloten.

Spanningen Israël en Palestijnen lopen op

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen sterk opgelopen. Gisteravond kwam de VN-veiligheidsraad op verzoek van Jordanië in een spoedzitting bijeen om de Israëlische plannen voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem te bespreken.

Ondertussen lijkt de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël ook steeds verder onder druk te staan. In een interview met The Atlantic noemde een anonieme functionaris van het Witte Huis de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “chickenshit”. Volgens het Amerikaanse magazine is deze reactie representatief voor de manier waarop de twee landen elkaar nu behandelen.

The Guardian voegt daaraan toe dat deze uitspraken kunnen leiden tot een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de twee landen. Uren na de publicatie in The Atlantic noemde Netanyahu de uitspraken van de anonieme functionaris een “aanval voor het beschermen van Israël”.