Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Verhaal achter gevonden foto’s

Een zwart-wit opname van Orson Welles, nippend aan een cocktail in een onbekend Amsterdams etablissement. Het was de eerste foto die Mark Moorman, redacteur bij Het Parool, tien jaar geleden plaatste in ‘Gevonden Foto’, destijds een nieuwe rubriek in de weekendkrant. Moorman vroeg terloops in het bijbehorende stukje of iemand wist waar de foto was gemaakt. „Een retorische vraag”, zegt Moorman. „Maar de lezers gingen er serieus op in.”

De redactie kreeg meteen allerlei mails en brieven binnen. Ook andere foto’s werden opgestuurd. Al snel werd de rubriek een loket voor gevonden foto’s. „Kiekjes uit inboedels op straat, oude foto’s gevonden achter het behang, portretten van onbekenden. Vaak werd iemand na publicatie in de krant ook herkend.”

Vorige week, na plaatsing van meer dan 500 foto’s, kwam er een einde aan de populaire rubriek. Van de duizenden foto’s die de krant nooit hebben gehaald heeft Moorman nu een boek samengesteld, waarin zo’n 150 beelden zijn opgenomen. Hierin gaat hij op zoek naar de verhalen achter de pasfoto, de uitgaanspolaroid, de de straatfoto en de visitefoto. „Die laatste categorie is typisch Hollands: mensen opgepropt in een veel te kleine kamer rond een tafel vol hapjes. En dan is er toch weer iemand die dat even wil vastleggen.”