Een andere politicus die onbekend was en meteen indruk maakte: Obama

Tien jaar geleden was er ook een relatief onbekend politicus die volgens de correspondent in Washington werkelijk iemand was om in de gaten te houden. Correspondent Marc Chavannes belde de redactie met de boodschap: „Het moet vandaag even niet over presidentskandidaat John Kerry gaan. Ik heb nu een man gezien... dit kan ooit de eerste zwarte president va Amerika worden!”

Een fragment van zijn stuk uit 2004:

(...) Gisteravond hield de kandidaat-senator voor Illinois, Barack Obama (42), de keynote-toespraak op de Democratische Conventie in Boston. Hij debuteerde, zag en overwon - met een beheersing en hartstocht die de aanwijzing van John Kerry als presidentskandidaat, donderdag, bijna in gevaar bracht.

De afgevaardigden zaten verstild van opwinding te luisteren. Om regelmatig uit te barsten in gejuich. Ieder woord, ieder gebaar van de lenige jurist uit Chicago was raak. Hij was nederig en tegelijk zelfverzekerd. Obama joeg een zeldzaam soort energie door het bomvolle ijshockey-stadion. Zelden is een politicus zo snel uit de regionale politiek naar landelijke bekendheid opgestoomd.

Obama heeft het allemaal. Hij belichaamt de smeltkroes, de kans die iedere Amerikaan heeft om verder te komen. Zoon van een Keniaan, die in Amerika kwam studeren en op Hawaii een meisje uit Kansas trouwde. Het huwelijk hield niet lang stand. Barack, hun enig kind, bleef bij zijn moeder, die hertrouwde met een Indonesische zakenman. Toen ook dat huwelijk strandde kwam Obama terug uit Jakarta en werd door zijn blanke grootouders opgevoed.

Obama kon studeren aan Columbia University en de rechten-faculteit van Harvard, waar hij de eerste zwarte redacteur van de Law Review was. In plaats van een lucratieve advocatenbaan ging hij mensen uit achterstandswijken helpen voor hun rechten op te komen. In het voorjaar versloeg hij met een verbluffende voorsprong een peloton zware Democratische liefhebbers voor een van de twee Senaatszetels voor de staat Illinois. Gister liet hij John Kerry horen hoe Democraten ongeremd sociaal én volstrekt praktisch en realistisch kunnen zijn.

(...) Het was allemaal opwindend. Maar de drie grote tv-netwerken hadden besloten helemaal niets van de conventie uit te zenden. Te saai voor adverteerders. Amerikanen zonder kabel moesten het van de radio of de krant van vandaag hebben.

Barack Obama werd uiteindelijk op 20 januari 2009 president van Amerika. John Kerry verloor de verkiezingen van George W. Bush en is nu onder Obama minister van Buitenlandse Zaken.