Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Deze corporatiedirecteur leefde in luilekkerland, op kosten van huurders

Foto iStock

Vanmiddag komt het eindrapport van de enquêtecommissie Woningcorporaties, na maandenlange verhoren in de Tweede Kamer. Directe aanleiding voor het onderzoek waren de grote financiële problemen bij Vestia, de grootste corporatie van ons land.

Maar het ging bij meer grote en kleine corporaties fout. De kwaliteit van het toezicht haperde, bleek de afgelopen jaren. Zoals bij de Limburgse corporatie Vitaal Wonen, dat 1,3 miljoen eist van de ex-directeur die zich via de corporatie “verrijkte”.

Zo’n 500 flessen wijn en 100 flessen cognac en champagne bezorgden slijters bij hem thuis. De rekening ging naar zijn werkgever. Die betaalde ook zijn huwelijksfeest, de inrichting van een babykamer, wintersportartikelen en reisjes naar Amerika. De directeur van Vitaal Wonen, met 300 woningen een van de kleinste van het land, leefde in luilekkerland.

Vorig jaar werd de directeur, Noël P., ontslagen, na een bericht in deze krant en onderzoek op verzoek van toenmalig minister Liesbeth Spies (CDA). Het nieuwe corporatiebestuur eist nu in een civiele procedure voor de rechtbank Maastricht dat de directeur 1,3 miljoen euro terugbetaalt. Het onderzoek heeft Vitaal Wonen zeker driekwart miljoen euro gekost. De dagvaarding meldt dat Vitaal Wonen noodgedwongen onderhoud en renovaties uitstelt en de huren heeft verhoogd.

Vehikel om zichzelf te verrijken

Jarenlang gebruikte de directeur de corporatie “als vehikel [...] om zichzelf en anderen te verrijken en te laten fêteren” op een wijze “die de grenzen van het voorstelbare af en toe te buiten gaat”, staat in de dagvaarding, die spreekt over vierhonderd gevallen van zelfverrijking. Zo richtte de directeur privé twee bedrijven op en liet de kosten betalen door Vitaal Wonen. Een woning die hij privé gekocht had, verkocht hij via via met tonnen winst door aan zijn corporatie.

De enige parttimer aan wie hij leiding gaf, voerde zijn opdrachten zonder commentaar uit. Nadat hij in 2007 zijn vader was opgevolgd als directeur, gunde P. zichzelf structureel een hoger salaris dan was overeengekomen met de raad van toezicht. De schade volgens de corporatie: 120.000 euro.

P. gaf zichzelf ook een reiskostenvergoeding waar hij geen recht op had. Schade 27.374 euro. Verder bracht hij, zonder specificatie en buiten medeweten van de raad van toezicht, kilometers in rekening. Schade 40.486 euro. De rekening voor onderhoud en verfraaiingen aan zijn privéauto – dakdragers, nieuwe banden, poetsbeurten – gingen ook naar Vitaal Wonen. Schade 5.852 euro.

Gedeclareerd: stofzuiger, camera, koelkast, babykamer, postzegels en veel meer

Voorts “laat het zich aanzien” dat “de directeur ook zo ongeveer elke factuur die hij als privépersoon kreeg door Vitaal Wonen liet voldoen zonder goedkeuring en medeweten van de raad van toezicht”. De corporatie vond 68 facturen verstopt in projectdossiers. Voor onder meer een stofzuiger, camera, koelkast, babykamer, postzegels voor de trouwkaarten, de kosten voor zijn bruiloft of wintersportartikelen. Ook zijn tennisclub profiteerde mee, met acht scoreborden. Schade 53.071 euro.

De directeur was binnengehaald door zijn vader. Daarna maakte hij zijn gepensioneerde vader betaald adviseur van de corporatie. De raad van toezicht zou om de tuin geleid zijn met valse facturen. “Een een-tweetje tussen vader en zoon om Vitaal Wonen te benadelen”, aldus de dagvaarding. Schade 230.101 euro.

De directeur werd niet gehinderd door in- of extern toezicht. De accountant reageerde niet, de raad van toezicht vroeg niets en landelijke instanties lieten het afweten.