Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Burkina Faso schrapt wetsplan na bestorming parlement en paleis

Een menigte staat voor enorme rookwolken, afkomstig van auto's die door demonstranten voor het parlement in brand zijn gestoken.
Een menigte staat voor enorme rookwolken, afkomstig van auto's die door demonstranten voor het parlement in brand zijn gestoken. Foto AFP / Issouf Sanogo

In het West-Afrikaanse Burkina Faso zijn straatprotesten tegen president Blaise Compaoré uit de hand gelopen. Ordetroepen schoten met scherp en gebruikten traangas om demonstranten weg te houden van het presidentieel paleis. Eerder vanochtend werd het parlement in de hoofdstad Ouagadougou al bestormd.

Volgens Reuters zetten “menigten” koers richting het paleis nadat het parlement bestormd werd. Het persbureau baseert zich bronnen onder diplomaten en veiligheidsambtenaren. Getuigen zagen zeker drie levenloos ogende lichamen liggen buiten het paleis in de hoofdstad.

In een reactie op de onlusten schrapte de regering van Burkina Faso vanochtend plots de wetsplannen om verlenging van president Blaise Compaorés reeds 27 jaar durende heerschappij mogelijk te maken. Het ministerie van Communicatie liet het voornemen vallen om de grondwet hiervoor aan te passen.

In brand

Volgens de BBC, die een correspondent ter plaatse heeft, staan het parlement, het stadhuis en het kantoor van de regeringspartij ook in brand.

De oproerpolitie vluchtte weg. Vandaag zou worden gestemd over het voorstel volgend jaar herverkiezing mogelijk te maken van Compaore. Die is al sinds zijn coup in 1987 aan de macht. De demonstranten vinden dat hij nu moet opstappen. Ook de VS hebben zich in die zin uitgelaten.

Het parlement is gevestigd in de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou:

De staatstelevisie van het land is inmiddels door demonstranten uit de lucht gehaald. Soldaten probeerden met waarschuwingsschoten de menige uit elkaar te drijven, maar de demonstranten negeerden dit. Daarna zijn de soldaten weggevlucht.