Dementerende thuis onder dwang verpleegd

Dementerende ouderen die thuis zorg krijgen worden vaak onder dwang verpleegd. Terwijl vastbinden, bedhekken en het onder dwang wassen en verschonen in verpleeghuizen nauwelijks meer voorkomen, zijn dit praktijken die in de thuiszorg wel geregeld gebeuren. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van de Universiteit Maastricht. De universiteit ondervroeg bijna duizend thuiswonende dementerenden.

Vier op de tien thuiswonende dementerenden zeggen dat ze te maken hebben met een vorm van vrijheidsbeperking. Voor het grootste deel gaat het hierbij om ‘onvrijwillige zorg’. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het stiekem toedienen van medicatie, het opsluiten in huis of het gedwongen moeten douchen. Aan 7 procent van de mensen die dwang ervaren worden zelfs fysieke beperkingen opgelegd: tijdens het verzorgen worden deze ouderen bijvoorbeeld vastgebonden aan een tafel of er wordt gebruik gemaakt van hekken om het bed.

Het is het eerste grote onderzoek naar vrijheidsbeperking van ouderen die worden verzorgd in hun eigen woning. Daarom kan niet worden gezegd of er sprake is van een toename.

Volgens de onderzoekers, die hun rapport Behind closed doors noemden, is dit slechts het topje van de ijsberg. Waarschijnlijk hebben veel meer dementerenden last van dwangverpleging, zegt Jan Hamers, onderzoeker en hoogleraar ouderenzorg aan de universiteit van Maastricht.