‘Borstendokter’ Rock G. vrijgesproken

De Haagse gynaecoloog Rock G., beter bekend als de ‘borstendokter’, is door de rechter in Den Haag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs

'Borstendokter' Rock G. voor de rechter
'Borstendokter' Rock G. voor de rechter Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De Haagse gynaecoloog Rock G., beter bekend als de ‘borstendokter’, is door de rechter in Den Haag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Dat meldt Novum.

Rock G. (55) gaf zich tussen 2008 en 2009 uit voor plastisch chirurg, terwijl hij was opgeleid tot gynaecoloog. De fouten die hij in een Haagse kliniek voor plastische chirurgie maakte, vallen volgens de rechter onder “medische exceptie”, waarmee wordt bedoeld dat je als arts fouten kunt maken, bijvoorbeeld dat je patiënten pijn kunt doen, weliswaar binnen zorgvuldige beroepsuitoefening.

Twitter avatar BrittaRTLNieuws Britta Sanders Rechter vraagt zich af in hoeverre alles #borstendokter te verwijten valt. Spreekt hem vrij

Toegetakeld

Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen G. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd.

Sommige patiënten van G. hielden blijvend letsel over aan zijn operaties, onder andere lelijke huidplooien, littekens en gezichtsverlamming. Als ‘tietendokter’ zou hij minimaal tien vrouwen hebben verminkt. Tegen Omroep West zei G. eerder dat zijn patiënten ziek waren geworden door een bacterie.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat G. bij zijn operaties een kitspuit gebruikte. Deskundigen hadden zo’n apparaat nog nooit gezien.

Twitter avatar BrittaRTLNieuws Britta Sanders Qua mamma-navigator (kitspuit): medische exceptie gaat niet op. Apparaat heeft geen CE-keurmerk, past niet bij professionele standaard

Toch is volgens de rechter niet duidelijk of het letsel van de vrouwen het gevolg is van medisch handelen van de ‘borstendokter’.

Medisch Tuchtcollege

G. is in mei 2010, na een uitspraak van de tuchtrechter, al uit het BIG-register geschrapt, waardoor hij nooit meer als arts kan werken.