Aardverschuiving Sri Lanka: zeker 100 doden

Buurtbewoners van het rampgebied in Sri Lanka kijken naar de reddingsoperatie
Buurtbewoners van het rampgebied in Sri Lanka kijken naar de reddingsoperatie Foto: EPA / M.A. Pushpa Kumara

Alle hoop op het vinden van overlevenden onder de modder en het puin van een aardverschuiving in het zuiden van Sri Lanka is opgegeven. Het dodental wordt geschat op ruim honderd mensen.

Minister Mahinda Amaraweera (Rampenmanagement) bezocht het getroffen gebied, het theeplantagedorp Haldummulla, 190 kilometer van de hoofdstad Colombo. Tegen persbureau Reuters zei hij:

“Ik denk niet dat er sprake zou kunnen zijn van enige overlevenden.”

Hevige regenval

De aardverschuiving in de nacht van woensdag op donderdag was het gevolg van slecht weer. In het gebied heeft het dagenlang ernstig geregend. Volgens de autoriteiten zijn tientallen huizen bedolven onder een modderlaag. Het dodental werd in eerste instantie geschat op 300, maar bij het eerste daglicht is dit bijgesteld naar ruim 100, omdat volgens de minister sommige kinderen en arbeiders op het moment van de ramp niet thuis waren.

Indiase bevolking

De mensen die in het getroffen heuvelachtige gebied wonen, zijn vooral van Indiase Tamil-afkomst, afstammelingen van werknemers die onder Britse heerschappij uit Zuid-India naar Sri Lanka zijn gebracht als goedkope arbeidskrachten voor het werk op thee-, rubber- en koffieplantages.