Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zambiaanse president Sata overleden - ‘populist met scherpe tong’

Archieffoto van Sata tijdens een persconferentie in 2012.
Archieffoto van Sata tijdens een persconferentie in 2012. Foto AFP / Joseph Mwenda

De president van Zambia, Michael Sata, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen. Dat heeft de Zambiaanse regering vanochtend bekendgemaakt. Waaraan Sata is overleden en wie hem opvolgt is nog niet bekend.

Sata werd in 2011 gekozen tot nieuwe president van Zambia. Hij volgde Rupiah Banda op, wiens partij de voorgaande twintig jaar aan de macht was geweest. Sata beloofde toen hij aan de macht kwam de corruptie te bestrijden en de armen te helpen, maar kwam vooral bekend te staan als een autoritair leider. Sata was ook een populist, die goede banden had met de omstreden Zimbabwaanse president Mugabe en uithaalde naar Chinese investeerders die de lokale bevolking als slaven zouden behandelen.

Sata was een man van wisselende gemoedstoestand, zegt onze correspondent in zuidelijk Afrika Bram Vermeulen:

“Toen zijn vicepresident ons afgelopen januari uitnodigde voor het wekelijkse kabinetsoverleg in de hoofdstad Lusaka, moest hij even peilen hoe Sata’s bui ervoor stond. Hij kon charmant maar ook bars zijn. Zijn eigen ministers vreesden zijn woede-aanvallen en scherpe tong. Koning Cobra, was zijn bijnaam. Even na negenen kwam vicepresident Guy Scott naar buiten gerend: ‘not today’.”

Sata hield geen toespraak bij VN

Sata werd in Londen behandeld voor een op dit moment nog onbekende ziekte. Hij overleed gisteravond nadat zijn hartslag plotseling een stuk hoger was geworden. Lokale media meldden eerder deze maand dat Sata naar het buitenland was gereisd voor controles. Er gingen al langer geruchten dat de president ernstig ziek was. Vorige maand was Sata nog aanwezig bij de Algemene Vergadering van de VN in New York, hoewel hij niet kwam opdagen voor zijn toespraak tot de Vergadering.

Wie Sata, die de bijnaam ‘King Cobra’ had vanwege zijn scherpe uitspraken, als president zal opvolgen is niet direct duidelijk. Het Zambiaanse kabinet komt vanochtend bijeen om daarover te spreken. Toen Sata naar Londen reisde voor zijn behandeling, werd minister van Defensie Edgar Lungu aangewezen als waarnemend president.

De dood van Sata komt een paar dagen nadat Zambia de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië vierde. Wanneer hij wordt begraven is nog niet bekend.