‘Witte Huis en NAVO aangevallen door hackers - imagoschade’

Foto Reuters / Gary Cameron

Hackers, van wie wordt beweerd dat ze voor Rusland werken, hebben in de afgelopen weken computers van het Witte Huis gehackt. Dat schrijft The Washington Post. Ze hebben geen geheime informatie kunnen stelen, maar sommige diensten zouden wel tijdelijk zijn uitgevallen.

Ook andere organisatie doelwit van hackers

De aanvallen op het Witte Huis passen binnen een trend die al lang wordt gesignaleerd, aldus de krant. Meerdere beveiligingsbedrijven hebben cyberaanvallen, naar verluidt georganiseerd door Russische hackers, waargenomen. Zo zouden onder andere de NAVO, de Oekraïense overheid en bedrijven die in opdracht van het Pentagon werken doelwit zijn.

De hack bij het Witte Huis is twee tot drie weken geleden ontdekt. Enkele medewerkers is gevraagd om hun wachtwoord aan te passen. Het intranet en VPN-toegang waren kort afgesloten. Volgens de anonieme functionarissen komen dergelijke hacks vaker voor.

Wel zijn hacks als deze voor het Witte Huis en bijvoorbeeld de NAVO pijnlijk, zegt buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel:

“De hackers hebben weliswaar niks beschadigd, maar dit soort dingen zorgt wel voor imagoschade. Zo is van de NAVO bekend dat men extra op de beveiliging van NAVO’s openbare websites let. In dat licht zijn deze cyberaanvallen dan extra pijnlijk.”