WHO: aantal ebola-gevallen lijkt langzaam terug te lopen

Bruce Aylward tijdens de wekelijkse persconferentie.
Bruce Aylward tijdens de wekelijkse persconferentie. Foto AP / Martial Trezzini

Met veel voorzichtigheid in de woordkeuze heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag laten weten dat het erop lijkt dat het aantal ebola-gevallen langzaam terugloopt, meldt persbureau Reuters.

Deze uitspraak deed Bruce Aylward, assistent-directeur van de WHO, vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie. Aylward zei dit op basis van een eerste signaal, afkomstig uit Liberia. Daar lijkt de verspreiding te zijn afgenomen.

“Zijn we ervan overtuigd dat het aanpakken van het virus lijkt te werken? Ja. We zien een terugloop van nieuwe gevallen.”

Volgens de assistent-directeur zijn er tot nu toe 13.703 ebola-gevallen gerapporteerd en meer 5.000 mensen overleden.

Update 21:30 uur
De WHO stelt de aantallen bij en houdt het dodental op 4.922. De verwarring was ontstaan nadat waarschijnlijke gevallen ook waren meegeteld.

Het is wel goed om bij deze cijfers, zeker afkomstig uit Liberia, een slag om de arm te houden. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het werkelijke aantal gevallen hoger. Dat komt doordat niet alle besmette mensen naar officiële medische posten en ziekenhuizen gaan en dat veel families hun zieken thuis verzorgen.

‘Gedragsverandering nodig bij bestrijding ebola’

Sierra Leone kan de ebola-epidemie alleen bedwingen als mensen hun gedrag veranderen. Dat stelt de president van het zwaar getroffen land, Ernest Bai Koroma. Zo moet de bevolking stoppen met het aanraken van de doden.

Het land heeft zwaar te lijden onder de ebola-uitbraak. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden inmiddels zo’n 3.900 mensen besmet zijn in het West-Afrikaanse land. Al is het goed mogelijk dat het werkelijke aantal besmettingen en doden een stuk hoger ligt.

Lees ook: Zeven vragen over ebola die je niet eerder durfde te stellen.

Later meer.