Zieke asielzoeker hoeft niet terug naar landen met ebola - ‘hypocriet’

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) bij het debat over vreemdelingen- en asielbeleid.
Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) bij het debat over vreemdelingen- en asielbeleid. Foto ANP / Martijn Beekman

Alleen uitgeprocedeerde asielzoekers die onder medische behandeling staan, hoeven voorlopig niet terug naar gebieden waar ebola heerst. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gezegd.

Hij spreekt van “uiterste terughoudendheid” als het gaat om de landen Guinee, Sierra Leone en Liberia, schrijft persbureau Novum. In de drie landen staan de medische voorzieningen enorm onder druk. Daarom maakt Teeven voor zieke asielzoekers een uitzondering; gezonde asielzoekers moeten wel terug.

D66: ‘hypocriet’

Een groot deel van de Tweede Kamer wil juist dat Teeven alle uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet terugstuurt. Kamerlid Gerard Schouw (D66) noemde het “hypocriet” dat Nederland eigen burgers waarschuwt voor gezondheidsrisico’s in de landen, maar asielzoekers wél terugstuurt.

De PvdA wil dat Teeven goed bekijkt of het “verantwoord” is de uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen. Ook de SP, het CDA en de ChristenUnie waren kritisch. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) op Twitter:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Onbevredigend debat asiel. Geen opschorting uitzettingen Ebolalanden, weer evaluatie Gen Pardonners, landenbeleid Irak beperkte bescherming.

Man uit liberia uitgezet

Eerder werd besloten dat Nederland een 31-jarige man uit Liberia mag uitzetten, hoewel in zijn thuisland het ebolavirus heerst. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch. De man stelt een reëel risico te lopen op een ebolabesmetting en beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar verloor de zaak.