Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stichting Gay Krant doet aangifte tegen ambtenaren OCW

Foto ANP / Koen van Weel

Niet alleen Henk Krol is schuldig aan subsidiefraude, maar ook een of meerdere ambtenaren van het ministerie van Onderwijs. Dat stelt de stichting Vrienden van de Gay Krant (wiki), die vandaag een meervoudige aangifte bij het Openbaar Ministerie heeft ingediend wegens oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en omkoping.

Subsidie voor de stichting

Kamerlid Henk Krol (50Plus) ligt al maanden onder vuur wegens zijn vermeende rol bij de ondergang van de Gay Krant. De oprichter en voormalige hoofdredacteur zou op grote schaal subsidiegeld van het Rijk hebben misbruikt. Hij vroeg de subsidies (ter waarde van 3 ton) aan voor de gelieerde stichting, die homo-emancipatie beoogt te bevorderen. Krol was tot vorig jaar voorzitter van die stichting.

Naar later bleek heeft Krol een groot deel van dat geld aan andere zaken besteed, voornamelijk aan het overeind houden van de in financiële problemen geraakte Gay Krant. In maart 2013 ging de uitgeverij van de Gay Krant alsnog failliet. De huidige bestuurders van de stichting vermoeden dat Krol ook geld van de stichting heeft gebruikt voor het in de lucht houden van de website 50Plus.

‘sporen van doelbewuste malversaties’

De strafrechtelijke aangifte is mede gericht tegen “nog onbekende ambtenaren” van het ministerie wegens “het behulpzaam zijn bij verduistering van publieke gelden, vervalsing van administratie en omkoping”. De ambtenaren, waarvan de stichting vooralsnog de namen niet wil vrijgeven, zouden Krol “opzettelijk” in gelegenheid hebben gesteld om valse subsidieverzoeken in te dienen, die vervolgens “zonder vragen, onderzoek en verantwoording” werden toegekend.

De stichting zegt in de gebrekkige administratie “sporen van doelbewuste malversaties” te hebben gevonden. Zo is het opvallend, zegt de advocaat Oscar Hammerstein in een toelichting, dat in zomer van 2008 en in het najaar van 2011 subsidies ter waarde van ruim 200.000 euro “binnen ongekend korte tijd” werden toegekend.

Eerst de huizen, nu een dagvaarding

Het ministerie van OCW heeft de subsidies inmiddels stopgezet en vordert ruim 2 ton terug van de stichting terug. De huidige bestuurders voelen zich daarvoor niet aansprakelijk en proberen dat bedrag ook via een civiele procedure op Krol te verhalen. Vandaag brachten zij daartoe een dagvaarding tegen hem uit. Vorige week legden zij al beslag op twee huizen van Krol.

Lees ook: ‘Teflon Henk is aardig als hij je nodig heeft (€)