Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Slet, bitch en downie veelgebruikte scheldwoorden onder jongeren

ILLUSTATIE - Een scholiere staat oog in oog met scheldwoorden op de spiegel van een toilet. ANP XTRA ROOS KOOLE
ILLUSTATIE - Een scholiere staat oog in oog met scheldwoorden op de spiegel van een toilet. ANP XTRA ROOS KOOLE

Ze noemen elkaar slet, bitch of downie. Het zijn volgens de Pestthermometer, die in september werd gelanceerd, de veelgebruikte scheldwoorden onder jongeren.

De Pestthermometer is een initiatief van Stichting De Kinderconsument en de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM).

Iedereen kan scheldwoorden aan de lijst toevoegen. Tot nu toe hebben een kleine vierduizend mensen dit gedaan. Jeugdtrendwatcher en NAMM-directeur Bamber Delver:

“De eerste golf bestond voornamelijk uit leerkrachten van het voortgezet onderwijs. De tweede golf bestond veelal uit jongeren, doordat docenten de Pestthermometer in hun lessen gingen gebruiken.”

In de top tien van de Pestthermometer staan behalve slet, bitch en downie ook Marokkaan, hoer, jood, Turk, autist, pedo en homo in de lijst.

Downie en autist veel in speciaal onderwijs gebruikt

Opvallend is volgens Delver dat in het speciaal onderwijs downie en autist veel als scheldwoord worden gebruikt. Woorden als hoer en slet worden vooral door meiden gebruikt om elkaar uit te schelden.

Bij de lancering van de Pestthermometer werd aan vijftig leerkrachten gevraagd welke scheldwoorden zij leerlingen het meest hoorden gebruiken. Toen kwamen homo, hoer, Marokkaan en jood als populairste uit de bus. Nu leerlingen ook woorden aan de lijst hebben toegevoegd, is de top drie veranderd in respectievelijk homo, hoer en slet.

#sharegeenshit

Op het Nationaal Congres Digitaal Pesten wordt morgen de nieuwe campagne #sharegeenshit gepresenteerd en aangeboden aan de Kinderombudsman.

De campagne richt zich op omstanders die foto’s en filmpjes van pestgedrag op sociale media zetten en roept jongeren op dit niet meer te doen.