Verdachten van oorlogsmisdaden onder Syrische asielzoekers

Onder de groep van duizenden Syrische asielzoekers die in Nederland asiel aanvraagt, zitten ook verdachten van oorlogsmisdaden. In de eerste helft van dit jaar hebben ongeveer vijf Syriërs geen asiel gekregen, omdat ze verdacht werden.

Asielzoekers bij de voormalige Nassau-Dietzkazerne.
Asielzoekers bij de voormalige Nassau-Dietzkazerne. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Binnen de groep van duizenden Syrische asielzoekers die in Nederland asiel aanvraagt, bevinden zich ook verdachten van oorlogsmisdaden. In de eerste helft van dit jaar hebben ongeveer vijf Syriërs geen asiel gekregen, omdat ze verdacht worden van oorlogsmisdaden. Dat meldt dagblad Trouw vanmorgen.

De ‘1F-status’

Naar vijftien asielzoekers liep halverwege augustus nog een onderzoek, meldt Trouw. Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst bevestigt de cijfers. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) maakte eerder dit jaar al bekend dat Nederland vorig jaar aan dertig asielzoekers een verblijfsvergunning heeft geweigerd op grond van verdenkingen van oorlogsmisdaden.

Probleem met deze mensen met een zogeheten 1F-status - dat houdt in dat er een “ernstig vermoeden” bestaat dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden - is dat Nederland ze zeer moeilijk kan uitzetten naar Syrië, in verband met de oorlogssituatie daar. Bij de Dienst Terugkeer en Vertrek liggen ongeveer 180 dossiers van asielzoekers met een 1F-status. Slechts tien van hen hebben Nederland afgelopen jaar werkelijk verlaten.

Problemen met naturalisatie

Vanochtend spreekt de Tweede Kamer met Teeven over het asielbeleid. De 1F’ers zullen daar ter sprake komen. Net als de problemen die asielzoekers mét een verblijfsvergunning in Nederland hebben om zich te laten naturaliseren. Vluchtelingenwerk Nederland vroeg vorige week aandacht voor hen.