Niemand wilde de zonnepanelen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: De start-up die het niet haalde

Bedrijf: Sunuru Oprichters: Jan van Kranendonk (30) en Thomas de Leeuw (27)

De site bestaat nog wel. Maar de start-up Sunuru heeft het niet gehaald. ‘We moesten de moeilijke beslissing nemen om te stoppen’ staat op de site te lezen. De start-up begon in februari 2012 en stopte in de zomer van 2013.

Wat was het idee?

De twee oprichters – beiden afgestudeerd werktuigbouwkundigen – hadden een systeem ontwikkeld waarbij ze zonnepanelen op staalkabels legden. Zo konden de zonnepanelen met de zon meedraaien. Om de kosten zo laag mogelijk te houden hadden ze acht innovaties in het systeem gebouwd, wat een revolutionair ander systeem en uiterlijk opleverde. In Nederland reageerden bedrijven enthousiast: ze kregen prijzen en voor ongeveer 300.000 euro aan subsidie en investeringen.

Wat ging er mis?

Toen ze doorhadden dat in Nederland vooral werd gekocht uit speciale ‘innovatiebudgetten’, vertrokken ze naar Californië, één van de grootste markten voor zonne-energie. En daar wilde niemand het hebben. Juist hun paradepaardje, al die innovaties, zorgen ervoor dat klanten en investeerders geen zin hadden om de panelen te kopen, dat was te risicovol.

Hoe stopten ze ermee?

Ze bedachten een omgekeerde pitch om uit te leggen waarom ze stopten met het bedrijf en maakten een rondje langs investeerders om geld terug te geven en de boel uit te leggen.

Wat doen ze nu?

Oprichter Jan van Kranendonk is nu samen met twee co-founders bezig met een nieuwe start-up: the venture generator. Ze koppelen ondernemers aan het bedrijfsleven. Zo hebben de bedrijven een voordeel van de frisse blik van de ondernemer, en andersom kan de ondernemer profijt hebben van de faciliteiten van het bedrijf.