NAVO: Rusland voert meer militaire vluchten uit

De Russische luchtmacht heeft de afgelopen twee dagen een ‘ongebruikelijk’ hoog aantal militaire vluchten uitgevoerd boven de Noord-, Oost- en Zwarte Zee en de Atlantische Oceaan. Dat heeft de NAVO vandaag bekendgemaakt.

Een Noorse F16 en een Russische Tu-95 bommenwerper.
Een Noorse F16 en een Russische Tu-95 bommenwerper. Foto EPA

De Russische luchtmacht heeft de afgelopen twee dagen een ‘ongebruikelijk’ hoog aantal militaire vluchten uitgevoerd boven de Noord-, Oost- en Zwarte Zee en de Atlantische Oceaan. Dat heeft de NAVO vandaag bekendgemaakt.

Vier groepen Tu-95 Bear H bommenwerpers, MiG-31 straaljagers en andere Russische gevechtsvliegtuigen hebben grootschalige manoeuvres uitgevoerd in het internationale luchtruim, aldus de NAVO.

Er hadden geen incidenten plaats, maar het aantal vluchten was bijzonder hoog.

Spanningen opgelopen sinds annexatie Krim

De spanningen tussen de NAVO en Moskou zijn flink opgelopen sinds Rusland in maart het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Sindsdien hebben piloten van NAVO-lidstaten meer dan honderd keer Russische vliegtuigen moeten onderscheppen.

Ook boven Nederland werden Russische straaljagers door Nederlandse F-16’s onderschept.