Kijken: Noord-Korea probeert activist te chanteren met beelden van zijn vader

Noord-Korea ligt zwaar onder vuur vanwege de grootschalige mensenrechtenschendingen in het land. De VN pleit zelfs voor het vervolgen van het regime in Pyongyang bij het Internationaal Strafhof. Noord-Korea slaat nu terug door de vader van een prominente activist in te zetten in een propagandafilmpje.

Shin Dong-hyuk is een van de bekendste ‘overlopers’ uit Noord-Korea: hij woont nu in Zuid-Korea waarvandaan hij de mensenrechtenschendingen van het Noord-Koreaanse documenteert. Shin zat eerder gevangen in een Noord-Koreaans kamp van waaruit hij wist te ontsnappen. Bij een hoorzitting in maart vertelde hij aan de Verenigde Naties hoe hij in het kamp werd uitgehongerd en gemarteld. Zijn getuigenis is één van de redenen voor de VN om te willen dat Noord-Korea door het Strafhof wordt vervolgd.

Shin in maart tijdens de hoorzitting van de Verenigde Naties.

Shin in maart tijdens de hoorzitting van de Verenigde Naties. Foto EPA / Salvatore di Nolfi

Het verhaal van Shin is één van de verhalen uit een 372 pagina’s tellend rapport dat Marzuki Darusman, de VN-rapporteur voor Noord-Korea, gisteren publiceerde en waarin uitgebreid wordt beschreven hoe Noord-Koreanen naast gemarteld en uitgehonderd worden gebrainwasht en ook vervolgd voor zaken als het aanhangen van het christendom.

Noord-Korea heeft alle aantijgingen in het rapport ontkend, zoals het eigenlijk altijd doet. Pyongyang heeft zelfs de aanval geopend op degenen die het regime van mensenrechtenschendingen beschuldigen, zoals Shin. In de video ‘Truth and Lies’ (zie hieronder), die werd uitgezonden op een Chinese site die Noord-Koreaanse propaganda doorgeeft, wordt Shin beschuldigd van het verspreiden van valse informatie. Ook wordt gesteld dat hij een “luie en onbetrouwbare” arbeider was en dat hij Noord-Korea is ontvlucht omdat hij een dertienjarig meisje zou hebben verkracht.

https://www.youtube.com/watch?v=sA0jTYFjqSE

Shin zei tegen persbureau Reuters dat de beschuldigingen in de video verzonnen zijn en dat het regime die eerder heeft geuit. Pikant is dat in de video volgens Shin ook zijn vader figureert. Die roept zijn zoon in het filmpje op “bij zinnen te komen en terug te komen in de armen van de Partij”, daarbij doelend op de regeringspartij.

Shin reageerde op Facebook geschokt op het filmpje, omdat hij niet wist dat zijn vader nog leefde. “Dit is absoluut mijn vader”, zei hij tegen Reuters. “Ik heb nooit gedacht dat ik Noord-Korea dankbaar zou zijn (…) voor het laten zien dat hij nog leeft.” Shin denkt dat er een verband is met zijn getuigenissen bij de VN en dat Pyongyang hoopt hem om deze manier te intimideren. Op Facebook schrijft hij dat hij zich niet het zwijgen zal laten opleggen: