Ik leen maandelijks 800 euro van mijn ouders

Tijn Dries (46) is huisvader en zorgt dagelijks voor zijn twee kinderen. Met zijn gezin woont hij in Maarn. Om extra geld te verdienen klust hij tijdens schooluren bij.

Foto Bob van der Vlist

‘Ik kan me goed voorstellen dat mensen een carrière associëren met succes, maar voor mij gaat dat niet op. Toen ik vader werd, vond ik het maar raar om ergens op kantoor te zitten en te praten over eigenlijk niets, terwijl m’n kind ieder moment wellicht zijn eerste stapjes zou zetten. Ik werd heel ongelukkig van dat idee. Mijn vrouw heeft me toen voor het blok gezet: of ik zou ophouden met zeuren of ik werd huisvader.

„Ik koos ervoor om mijn baan bij de provincie Zuid-Holland op te zeggen en thuis te blijven voor de kinderen. Daar kreeg ik veel complimenten voor, maar eigenlijk maakte me dat kwaad. Als een vrouw ervoor kiest om bij de kinderen te blijven dan is ze een watje en als een man het doet, dan ben je een held. Ik denk dat er veel mannen zijn die stiekem hetzelfde zouden willen doen.

„Inmiddels ben ik al twaalf jaar huisvader en ik ben nog steeds blij met die keuze. Ik haal het geluk uit kleine dingen. Ik heb tien jaar lang onder schooltijd een klusbedrijf gehad, maar dat was altijd ondergeschikt aan het gezin. Als het lekker weer was, nam ik even geen klussen aan, want dan ging ik met de kinderen naar buiten. En elke dag na schooltijd om drie uur wachtte ik ze thuis op met thee en koek.”

‘De kinderen zijn nu twaalf en veertien en worden steeds duurder. De een zit op voetbal, de ander op hockey, ze hebben een mobiele telefoon en krijgen wekelijks zakgeld. Omdat mijn vrouw wegens bezuinigingen in haar sector als zzp’er minder makkelijk aan klussen komt, hebben we minder te besteden dan voorheen. Met mijn achtergrond ligt het werk bepaald niet voor het oprapen. Ik heb blaadjes geprikt en met drukwerk rondgereden, maar dat zijn vaak nulurencontracten, het biedt geen zekerheid. Mijn ouders springen daarom bij. Maandelijks ‘leen’ ik van hen 800 euro, wat van de erfenis afgaat.

„De vakanties houden we goedkoop door te gaan kamperen in Frankrijk. Afgelopen Kerst gingen we met het gezin twee dagen naar Londen. Toen hebben we wel gezocht naar de goedkoopste manier. Dat was met de auto en dan op de ferry. We sliepen in een bed & breakfast en de musea waren gratis. Zo was die trip financieel goed te doen.

„Als er geld overblijft, dat is lang niet altijd het geval, koop ik weleens iets voor mijn hobby, ik fotografeer namelijk graag. Door het nemen van een foto kun je je verbazen over hoe gaaf iets er eigenlijk uitziet. Die verbazing zou ik het liefst elke dag hebben, anders heb ik een dag niet geleefd.”