Iedere werknemer een plek waar hij geen schade aanricht

Naast The Peter Principle bestaat er ook zoiets als The Dilbert Principle. Dat is een boek van Dilbert-bedenker Scott Adams met de onderliggende gedachte dat managers de werknemers zijn die zo snel mogelijk van de werkvloer af moesten worden gepromoveerd naar een positie waar ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten. Dat is ook de terugkerende grap in de Dilbert-strips die dagelijks op Dilbert.com verschijnen. Hoofdpersoon Dilbert is een wijsneuzige IT’er die graag zijn baas (met de twee sprieten haar op zijn hoofd) belachelijk maakt. Die baas snapt er meestal niks van. Net als The Peter Principle is Dilbert herkenbaar en erg grappig. Verplichte kost om de dag mee te beginnen of af te sluiten. Het voorkomt dat je het werk te serieus neemt.