Hey beautiful! Zo wordt een vrouw in Manhattan nageroepen

Foto YouTube

Stel, je loopt als jonge vrouw tien uur lang door de wijk Manhattan in New York, wat krijg je dan te horen? Filmer Rob Bliss zette de verborgen camera op actrice op Shoshana Roberts en plaatste het, soms angstaanjagende, resultaat op een site tegen intimidatie op straat.

Het experiment was in Brussel al eerder gedaan door Sofie Peeters in haar film Femme de la Rue en NRC had begin dit jaar een veelbesproken opinie over wat vrouwen op straat te horen krijgen.

Vrouw zo neutraal mogelijk gekleed

De twee minuten van Shoshana Roberts zijn ook opmerkelijk. Ze was bewust zo neutraal mogelijk gekleed in een spijkerbroek en een zwart shirt.

Rob Bliss loopt voor haar met een GoPro camera op zijn rugzak, Roberts zelf houdt twee microfoons vast om alle opmerkingen vast te leggen.

De vrouw wordt door mannen gegroet, anderen geven haar complimentjes en weer anderen worden boos dat ze niet reageert. Echt eng wordt het met de mannen die naast haar blijven lopen. Eentje houdt dat vijf minuten vol.

‘Ziek van de reacties’

Rob Bliss werd ziek van de meer dan honderd reacties die de mannen gaven, zegt hij tegen The Huffington Post.

Op Hollaback, een site die strijdt tegen intimidatie van vrouwen op straat, zegt Roberts:

“Ik word geïntimideerd als ik lach en ik word geïntimideerd als ik niet lach. Ik word geïntimideerd door blanke mannen, zwarte mannen, latino mannen. Er gaat geen dag voorbij dat ik dit niet meemaak.”

Lees hier de opinie: Mannen, waarom probeert u ons op straat te versieren?