Franse troepen in gevecht met Malinese rebellen

Franse parachutisten in Mali.
Franse parachutisten in Mali. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Het Franse leger is in het noorden van Mali slaags geraakt met aan Al-Qaeda gelieerde militanten. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian vandaag gezegd. Bij de strijd is een Franse militair omgekomen.

De ‘gewelddadige strijd’ brak uit tijdens een contraterreuroperatie van de krijgsmacht. De sergeant die omkwam maakte deel uit van eenheid parachutisten-commando’s die opereerden in het berggebied Adrar des Ifoghas.

Sinds januari 2013 probeert Frankrijk de militanten te verdrijven uit het noorden van Mali, in die tijd zijn er al tien Franse militairen om het leven gekomen.

Noord-Afrikaans filiaal van Al-Qaeda

De Malinese strijders behoren tot een ‘belangrijke gewapende groep’ die verbonden is aan Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, het Noord-Afrikaanse filiaal van het terreurnetwerk.

De gevechten begonnen afgelopen nacht en eindigden woensdagmiddag.

Militaire operaties worden opgevoerd

Parijs maakte vorige week plannen bekend om militaire operaties in het noorden van Mali op te voeren. Dat is een reactie op de recente toename van aanvallen in het gebied, waarbij sinds begin september 21 VN-militairen om het leven zijn gekomen.

Frankrijk heeft drieduizend militairen gestationeerd in vijf landen in de Sahel-regio. Van de VN-missie in Mali maken ook Nederlandse militairen deel uit.