Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Einde nabij voor Vlaamse tak uitgeverij De Bezige Bij

De Vlaamse uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen houdt op te bestaan als gevolg van bezuinigingen, meldt De Standaard. Daarmee zou Vlaanderen zijn enige eigen literaire uitgeverij verliezen.

Maandag zou Henk Pröpper, de directeur/uitgever van de Nederlandse moederuitgeverij De Bezige Bij, naar Antwerpen zijn afgereisd om de medewerkers in te lichten. Later deze week zou het nieuws openbaar gemaakt worden. De uitgeverij maakt onderdeel uit van het uitgeefconcern WPG, dat eerder dit jaar al bekendmaakte vier van zijn uitgeverijen af te stoten om overeind te blijven in de krimpende boekenmarkt.

Algemeen directeur van WPG Koen Clement bevestigt tegen De Standaard dat er sprake is van een bezuiniging. Daaruit bleek nog niet wat de gevolgen van de operatie zijn voor de auteurs en boeken die bij De Bezige Bij Antwerpen verschijnen:

“We moeten de tering naar de nering zetten. Daarom ontwikkelen we een model om onze kracht in België en Nederland sterker te maken. Het is zeker niet de bedoeling dat Antwerpen volledig stopt.”

Voortzetting Meulenhoff Manteau

De Bezige Bij Antwerpen was in 2011 de voortzetting van uitgeverij Meulenhoff Manteau, die onder leiding van uitgever Harold Polis naam had gemaakt met een sterk literair fonds waarvan ook de zorgvuldige vormgeving in het oog sprong. Robbert Ammerlaan kwam in 2011 over van de Amsterdamse Bezige Bij, maar vertrok al na iets meer dan een jaar, naar eigen zeggen “contre coeur“.

Bij het uitgeefhuis lag de nadruk op Vlaamse auteurs als Walter Van den Broeck, Ivo Victoria en Jeroen Theunissen. Ook gaf het vertaalde titels uit, zoals de boeken van Booker Prize-winnaar Richard Flanagan, Timur Vermes en Emmanuel Carrère.

De Bezige Bij was vanmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar.

Schrijvers: weg met managers

Verschillende schrijvers uit het literaire fonds van De Bezige Bij Antwerpen moesten het lot van hun uitgeverij uit de media vernemen. Zij uitten vanmorgen via de sociale media hun woede over het besluit. Jeroen Theunissen, schrijver van Onschuld (recensie, €) en de roman De omwegen die genomineerd was voor de laatste Libris Literatuurprijs, gaf de managers de schuld:

Schrijver Ivo Victoria, wiens romans , reageerde vanochtend op de Vlaamse radio op het nieuws. Hij zei daar onder meer:

“Het is een van de enige uitgeverijen in de lage landen die zich nog met uitgeven bezig houdt zoals het is bedoeld: mooie boeken maken, met liefde, en aandacht en ambacht. [...] In de krant zegt de WPG-baas dat ‘Men zich zal beraden over welke auteurs uit het fonds men aan boord houdt’. Bedankt voor het meedenken WPG-baas, maar dat zal ik toch echt zelf wel bepalen.”

Ook romanschrijfster Ann De Craemer, die recent de roman Kwikzilver publiceerde bij De Bezige Bij Antwerpen, maakte zich op Twitter boos op de leiding van het uitgeefconcern:

Twitter avatar AnnDeCraemer Ann De Craemer Managers. Een uitgeverij met een hart opdoeken noemen ze kil ‘besparingsronde’. Als dat geen wezelwoord is. #bezigebijantwerpen

Ze veranderde ook meteen haar profielfoto: