‘Dit is even duur als het Spuiforum, maar we doen meer’

De Stadspartij in Den Haag won zetels bij de verkiezingen door verzet tegen het te duur geachte Spuiforum. Maar een nieuwe oplossing kost bijna even veel.

Joris Wijsmuller
Joris Wijsmuller Foto Roos Trommelen

„Een prestigegebouw”, en veel te duur bovendien. Dat zei raadslid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vanuit de oppositie over het Spuiforum in Den Haag. Nu is hij wethouder van Ruimtelijke Ordening en Cultuur. Vanavond start in de gemeenteraad het debat over een nieuw plan voor huisvesting van Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

Het oude ontwerp ging na de gemeenteraadsverkiezingen de prullenbak in – een eis van Wijsmuller bij de collegeonderhandelingen. Eerst was er 181,1 miljoen euro gereserveerd. Nu begint een nieuwe aanbestedingsronde, met een budget van 176,6 miljoen euro voor het gebouw en 9,2 miljoen voor de omgeving. Als de gemeenteraad volgende week instemt, begint de bouw in 2016.

Het gebouw kost alsnog bijna 180 miljoen, een minieme besparing.

„Het is het zeker waard. Dit is een beter plan omdat het gebouw wordt verbonden met de omgeving. Het Spuiforum was een prestigeproject omdat het alleen nog ging over dat gebouw; niet hoe het zich moest verhouden tot de omgeving. En er komt een podium bij: het Spuiplein dat nu openblijft.”

Wat is er mis met het Lucent Danstheater, de Anton Philipszaal en het Koninklijk Conservatorium?

„Het Spuikwartier is nu een gebied waar je doorheen gaat in plaats van dat je er wilt blijven. Dit centrale stuk stad is nu kil, koud en vaak saai. De theaters hebben qua onderhoud hun beste tijd gehad. En de lege kantoortorens erachter vragen ook om een investering. Dit gebied heeft veel potentie. Het is onverantwoord als je daar als stadsbestuur niks mee doet.”

Wanneer is het project geslaagd?

„Als mensen hiernaartoe komen en blijven.”

Die mensen komen toch ook naar de huidige zalen?

„Maar daarna zijn ze direct weer vertrokken. Het gebied heeft te weinig aantrekkingskracht om te blijven. Dat is doodzonde voor zo’n centraal gelegen stuk stad.”

Wie het Lucent Danstheater laat staan en renoveert, krijgt bonuspunten in de aanbesteding.

„Klopt. Omdat veel mensen, ik ook, vinden dat het een van de mooiste danszalen ter wereld is. En als een van de eerste Koolhaas-gebouwen heeft het ook bouwkundige waarde. Maar de markt moet bewijzen of het kan.”

Haagse oppositiepartijen klagen over de procedure. Nu mogen ze de voorwaarden opstellen, maar na de aanbesteding geven ze het uit handen aan de markt. Heeft de raad genoeg inspraak?

„De raad heeft nu juist vooraf veel meer te zeggen over de voorwaarden. Bij het Spuiforum had ik er als raadslid moeite mee dat er een plan kwam waarop we achteraf alleen nog maar ‘ja en amen’ konden zeggen.”