Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

Grootste zonnevlek draait uit beeld

Foto

Een grote zonnevlek – de grootste in het huidige maximum van zonne-activiteit – was de afgelopen dagen op het zonoppervlak te zien. De vlek kwam op 18 oktober links op de zon in beeld. Hij groeide en draait nu rechts uit beeld. Deze foto is op 27 oktober genomen door het Solar Dynamics Observatory, een rond de aarde draaiende satelliet. Die grote zonnevlek meet nu 130.000 kilometer in doorsnee – tien keer zo groot als de diameter van de aarde. Tijdens zo’n maximum zijn er veel uitbarstingen aan het zonoppervlak. Op aarde veroorzaakt dat noorderlicht en verstoringen van het magneetveld, waardoor elektronische apparatuur ontregeld kan raken. Zonnecyli duren gemiddeld elf jaar, maar met variatie. Dit maximum kwam laat. Drie jaar geleden is voorspeld dat het volgende maximum misschien ook lang zal uitblijven.