Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

NS op zoek naar één nieuwe internetaanbieder

Erg goed werkt het nog niet: wifi voor treinreizigers. Eén van de vele problemen is dat de reiziger in rijdende treinen bij T-Mobile inloggen en op stations bij KPN. Mobieltjes raken er geregeld van in de war.

Dat kan beter. Daarom gaan de NS op zoek naar één provider voor beide diensten. „We zijn bezig met het uitschrijven van een tender voor wifi op stations en in alle intercitytreinen. Dat moet bij één aanbieder terechtkomen, omdat dat voor onze reiziger het handigst is”, zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. De NS willen niet zeggen per wanneer de nieuwe aanbesteding rond moet zijn.

T-Mobile is op de hoogte en gaat „zeer serieus” naar de tender kijken en zal er „zeer waarschijnlijk” op bieden, zegt woordvoerder Eric Dekker. KPN wil niet reageren.

Wifi in de trein begon in 2010 met 15 miljoen euro subsidie van toenmalig minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA). „Die pot is op”, zegt Trinthamer. Of wifi gratis blijft, is niet bekend.

En waarom in de trein internetten zo lastig is? Je zit in een omgeving van staal, die zich razendsnel voortbeweegt, zegt Dekker. „Wifi in de trein is eigenlijk een 3G-netwerk. Als je op straat loopt, moet je ook elke paar honderd meter overschakelen naar een andere netwerkpaal. Op het spoor is het lastig dit stabiel te houden.”