Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Sotheby’s zag echte Caravaggio voor kopie aan (en dat scheelt miljoenen)

Is het een Caravaggio of is De Valsspelers gemaakt door een navolger? Die vraag staat centraal in een rechtszaak die gisteren voor het Britse Hooggerechtshof is begonnen. Lancelot Thwaytes verkocht het schilderij in 2006 via veilinghuis Sotheby’s, waar het 42.000 euro opbracht. De koper, de Britse verzamelaar Sir Dennis Mahon, verklaarde direct dat hij het als een echte Caravaggio beschouwde en waardeerde het op 12 miljoen euro. Hij beschouwt het als een kopie van de meester zelf van een werk met dezelfde titel uit 1595 in het Kimbell Art Museum in Texas. Thwaytes stelt dat Sotheby’s niet voldoende experts heeft geraadpleegd en het schilderij niet grondig genoeg onderzocht heeft. Sotheby’s verklaart dat de versie van Thwaytes, in 1962 gekocht voor 177 euro, duidelijk inferieur is in vergelijking met het origineel. De rechtszaak, waarvoor verschillende vooraanstaande Caravaggio-experts als getuigen naar Londen zullen komen, zal vier weken duren. (NRC)