Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Vergeleken met DWDD-Boek van de Maand is ‘Turks fruit’ een braaf jongensboek

Het DWDD-Boekpanel
Het DWDD-Boekpanel Screenshot DWDD

Vanavond koos het invloedrijke boekpanel van De Wereld Draait Door Gustaaf Peeks roman Godin, held (Querido) tot Boek van de Maand. Ook Boekenredacteur Arjen Fortuin was vol lof over de roman.

In die recent verschenen roman van Peek, die de Bordewijkprijs won met zijn roman Ik was Amerika (2010), staan Tessa en Marius centraal, een schrijfster en een krantencolumnist. Peek volgt ze van het graf tot de middelbare school. Achterstevoren dus. En die ‘compositie’, schrijft Fortuin in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad, ‘geeft het boek een grote elegantie’:

‘Dat is ook een verdienste van de vorm: de lezer weet al welke plannen en voornemens vergeefs zijn.

Opvallend aan Godin, held is dat beide personages lang fysiek tot elkaar aangetrokken blijven. Het komt terug in vele bed-, bank- en badkamerscenes. Fortuin:

‘vergeleken met Godin, held is Turks fruit een braaf jongensboek.’

Fortuin beloont het boek met 4 van de 5 ballen.

Superieure ironie

Naast de roman van Peek werden nog drie andere boeken door het ververste DWDD-Boekpanel uitgelicht: Suzanne en Edouard Manet (Meulenhoff) van Thera Coppens, Albrecht en wij (Cossee) van Lodewijk van Oord en De gouden kooi (Eenhoorn) van Anna Castagnoli.

Over de debuutroman van Van Oord (1977), een boek over het voor uitsterven behoeden van de bedreigde neushoorn, schreef Thomas de Veen in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

‘De lijn tussen een diepethische daad en commercieel gewin is knap dun: dat is de superieure ironie van Albrecht en wij. Het boek is daardoor een uitstekende vorm van maatschappijkritiek: het vertelt over een kleine kwestie die scherpzinnig de culturele wind vangt die nu waait.’

De Veen gaf het boek 4 van de 5 ballen.

Terugkijken

Het optreden van het DWDD-Boekpanel, met daarin boekhandelaren Veronie Snijder-Kramer, Grietje Braaksma, Casper Luckerhof, en Wouter Cajot, kunt hier terugzien: